Dva dny na polárním kruhu se chlapi aklimatizovali, zkusili kola i podmínky na trase. „Snowbiky s bagáží fungujou perfektně, trasy jsou ale nesjízdné. Povrch cest je velice měkký a skútrový provoz na větší části 300 kilometrového okruhu pouze řídký. Některé úseky nejsou projeté vůbec a kolo se zdá být úplně nesmyslný prostředek. Na řekách je občas přelitá voda a podmáčený sníh," hlásil tým Jana Kopky na facebooku v pátek. V sobotu 20. února ultramaraton odstartoval. Je mráz a sněží.

Spojení mezi závodníkem a jeho týmem je velmi kusé, vždy ale dojdou informace, že Kopka dosáhl dalšího záchytného bodu a odpočívá. Je to drsný závod. Mínus deset… alespoň se zklidnil vítr.

Pondělní novinky ze závodu Rovaniemi 300: Další čtyři lidé se rozhodli skončit, včetně vedoucího závodníka Anttiho Sintonena, který vzdal na 226. km. Počasí se spiklo proti závodníkům. Na trase leží hodně nového sněhu (v nejhorším případě téměř po kolena pozn. red.) a stále sněží. Toto je hlavní důvod, proč závodníci odstupují.

Na trase zůstává aktuálně devět závodníků a Jan Kopka je průběžně druhý (na 212. km) následován Martijnem Boonmanem. Ital Luca Bettinsoli má před nimi náskok zhruba 20 kilometrů. Jablonečan Jan Kopka má necelých devadesát kilometrů do cíle.