VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Horská Jilemnice má nové lákadlo. Čokoládu

Jilemnice – Je libo pralinku, tabulku čokolády té nejvyšší kvality nebo si chcete jen prohlédnout, jak to vypadalo v cukrárně, kam chodila mlsat vaše babička? To všechno nabízí ve svých prostorách nedávno zahájená výstava Sladký život s čokoládou. V Krkonošském muzeum v Jilemnici potrvá až do 25. září.

21.5.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Adolf Horsinka

Prostřednictvím několika set exponátů představuje historii, výrobu, způsob prodeje této vynikající a oblíbené pochoutky. Nechybí ani skvělé cukrářské výrobky, ukázky dobového nádobí spojeného s konzumací čokolády a mnoho dalších věcí. Zatímco oko potěší dorty, bonbóny či historické formy na odlévání čokolády, žaludku polahodí prodej pralinek, čokolád či výtečných pražených kakaových bobů v muzejní prodejně.

Čokoláda k horám vždy patřila

„Tématické výstavy připravujeme po mnoha liniích, například umění, historii, ale mapujeme v nich i historii a život Krkonoš a k nim čokoláda bezesporu patří,“ vysvětluje ředitel Krkonošského muzea v Jilemnici Jan Luštinec. A dodává: „Hory sice byly zdánlivě chudý kraj, ale za první republiky tu bylo například pět cukráren. “

Souviselo to mimo jiné s obrovským rozmachem turismu v 19. století. „A dámy, které se po horách nechávaly nosit, si chtěly dopřát i sladké potěšení,“ dodává ředitel Krkonošského muzea. K dobrému tónu podle něj patřilo, že si zdejší cukrárny připravovaly vlastní čokoládové speciality. Proto na výstavě mimo jiné uvidíte například mřížky na odkapávání čokolády z pralinek a bonbónů, ale i celou řadu „čokoládových kuriozit“.

Čokoládové bonbony se jako vzácná pochoutka servírovaly ve speciálních nádobkách a hosté si je odkládaly do malých mističek. Ty uvidí návštěvníci ve zvláštním zámeckém koutku rozsáhlé expozice řazené do několika oddílů.

Ten první je věnován historii čokolády už od Aztéků. Doplňuje ji ukázka kakaových bobů, klasického třtinového cukru a dalších ingrediencí, důležitých pro výrobu skutečně kvalitní čokolády. Od nejstarší kolumbovské historie a její cesty do Evropy následuje poutavé vyprávění o čokoládě jako oblíbeném nápoji a připomíná i zlomový rok 1828, který odstartoval výrobu tabulkové čokolády.

Hořickou trubičku na každou chorobu

Další z části výstav pošimrá naše chuťové buňky. Postará se o ni expozice studentů Střední školy gastronomických služeb v Nové Pace. Jedná se o originály dortů a dalších čokoládových lahůdek. K vidění jsou tu ale také dorty podle receptur z přelomu 19. a 20. století. Ty jsou k vidění ale pouze na fotografiích.

„Jsou to pravé čokoládové dorty, patrové, zdobené podle tehdejší módy. Návštěvníci si tu mohou také prohlédnout i šablony, určené ke zdobení dortů a připraveny jsou i samotné receptury,“ dodává ředitel muzea. Kromě dortů si můžete prohlédnout překrásně zdobené čokoládové figurky, zajíce, je tu i obrovská čokoládová slepice nebo velikonoční kraslice zdobená marcipánem podle vzoru z roku 1934. Součástí expozice je i ukázka stolování, způsob , jakým se podávalo ovoce v čokoládě nebo „velejemné čajové pečivo“.

Chybět samozřejmě nemůže ani typická pochoutka Podkrkonoší – pravé hořické trubičky. I ty se totiž plnily čokoládou. „Expozici doplňuje i řada dobových tiskovin, plakátů a půvabných reklam. Jedna z nich například říká, že hořické trubičky na každou chorobu, čím je choroba těžší, tím více trubiček je potřeba,“ popisuje ředitel jilemnického muzea.

Příprava výstavy, včetně zajištění dobových materiálů, maket či třeba interiéru prvorepublikové cukrárny zabrala zhruba rok času. Stojí ale rozhodně za vidění. Přiblíží nejen sladké čokoládové časy minulosti, ale zároveň přiblíží dobu mezi dvěma světovými válkami. Proslulou čokoládu vyráběla řada menších firem, ale i legendární Orion či Lidka. „Meziválečná produkce čokolády u nás byla pozoruhodná. Vždyť čeští cukráři se učili u švýcarských mistrů. A vedle proslulého pražského cukráře Myšáka tam studoval i pan Bartoníček z Vysokého nad Jizerou,“ dodává historickou zajímavost ředitel Krkonošského muzea v Jilemnici Jan Luštinec.

Krkonošské muzeum v Jilemnici

Otevírací doba:
Celoročně: úterý - neděle 8-12 a 13-16 hodin, v červenci a srpnu do 17 hodin.
Prohlídka trvá minimálně 70 - 90 minut, počet osob ve skupině až 45, s výjimkou mechanického betlému mohou jednotlivci procházet i volně bez průvodce.

Vstupné:
dospělí 60,-, děti, studenti, důchodci 30,- Kč

Muzeum sídlí v zámku v parku u kostela asi 150 m od hlavního náměstí. Parkoviště je v místě.

Autor: Jana Švecová

21.5.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Policie. Ilustrační foto.

Podvodníci zaplavují sociální sítě

Jablonecký deník. Ilustrační foto.

Co se děje na Jablonecku? Přečtěte si krátké zprávy

Pěstujeme olivy

I u nás se dají vypěstovat olivovníky. Můžete je mít i doma, vždyť naprosto nejlepší pro naše podmínky je jejich pěstování v květináčích. A tak se jich nebojte a pojďme společně na to.

Ze dvou autobusů bral rádia, za sebou nechal velkou škodu

Železný Brod – Během víkendu se neznámý pachatel vloupal do dvou autobusů zaparkovaných na autobusovém nádraží u sokolovny.

Tři jednotky vyjely k požáru odpadu v kontejnerech

Lomnice nad Popelkou – Profesionální hasiči ze Semil společně s dobrovolnými jednotkami Lomnice nad Popelkou a Nové Vsi nad Popelkou zasahovali v areálu komunálních služeb v Lomnici nad Popelkou.

Dítě spadlo ze skály u Böhmovy vyhlídky, nic se mu nestalo

Semily - K zásahu ve skalách vyjížděli profesionální hasiči a specializovaná lezecká skupina v úterý večer. Na Riegrově stezce z Semil spadlo dítě ze skály.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení