Tisíce lidí, při masových akcích typu Jizerská 50, dopravní kolapsy, přetlak turistů na vlecích ale i v lesích. Tak to vypadá na mnoha místech Jizerských hor zejména v zimě. A pak tu jsou místa neméně turisticky atraktivní, přesto však méně navštěvovaná.

A právě o efektivnější rozmístění turistických aktivit v Jizerských horách je koncepce rozvoje cestovního ruchu Jizerské hory, kterou ve středu 9. března schválil Krajský úřad Libereckého kraje.

Schválená koncepce stanovuje opatření a návrhy, jak přírodě ulevit. „Především jde o rozptyl turistů směrem na Frýdlantsko a také východním směrem podél Černostudničního hřbetu. Posíleno je postavení Nového Města pod Smrkem jako centra zimní i letní turistiky, které by mělo mnohem intenzivněji těžit z vazby na dynamicky se rozvíjející polské lázeňské město Świeradów-Zdrój," popsal Jindřich Felcman z oddělení územního plánování krajského úřadu.

Podle hejtmana Libereckého kraje Martina Půty má koncepce výrazný přínos i z hlediska oživení podhorských oblastí Frýdlantska, Pěnčínska a Zásadska.

„Koncepce obsahuje velké množství opatření, která vedou k tomu, že turisté mířící do hor budou motivováni k objevování i doposud ne tolik známých turistických cílů. Například Frýdlantsko nabízí velký potenciál pro cyklistiku, a to nejen terénní v areálu Singltreku pod Smrkem. Rozvoj cykloturistiky tak může představovat určitý impuls k oživení ekonomiky této oblasti," vysvětli hejtman Martin Půta.

Velkým tématem je také budoucí stavební aktivita v horách. „V nejcennějších oblastech hor není připuštěna nová masivní výstavba rodinných domů nebo dokonce apartmánových bytů. Zkušenosti ze Špindlerova Mlýna či Harrachova nás naučily, že tento druh rozvoje obcím nijak neprospívá a jen dále zatěžuje atraktivní horské prostředí. To musí zůstat zachované pro všechny rekreanty, nejen pro vlastníky nemovitostí," dodal Jindřich Felcman.

„Nyní schválená koncepce usměrňuje rozvoj sjezdového lyžování do dvou hlavních areálů Ještědu a Špičáku a zbytek území tak chrání pro jiné aktivity," ocenil schválený dokument Jiří Hušek, ředitel libereckého regionálního pracoviště Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.