Hrad Valdštejn se stal součástí projektu První průvodce památkami pro děti, jehož cílem je přiblížit památkové objekty dětem. Projekt má formu, která je dětem blízká a podněcuje jejich aktivitu. Srozumitelným způsobem přiblíží dětem informace o minulých dobách.

Jako 51. přírůstek přibyl v roce 2017 také průvodce S pastelkami po hradu Valdštejn. I malí návštěvníci hradu nedaleko Turnova tedy nyní mají možnost projít si hrad s knížkou, v níž si mohou nejen přečíst některé zajímavé informace z historie hradu, prohlédnout ilustrace a fotografie, ale také vyřešit několik úkolů, vybarvit erby, zapsat si své vlastní zážitky a pokud mají po ruce „chytrý“ telefon, tak si prostřednictvím internetu třeba i poslechnout píseň složenou Václavem Holanem Rovenským, který na hradě po nějaký čas žil jako poustevník.

"Publikaci je možno zakoupit přímo v pokladně hradu Valdštejn za padesát korun. Součástí je i malé balení pastelek, takže psací potřeby si děti brát s sebou nemusejí," dodala Eliška Gruberová, ředitelka organizace Turnovské památky a cestovní ruch, s tím, že průvodce vydává vydavatelství Hranostaj od roku 2012 a v současné době je do projektu zapojeno 54 subjektů. Zapojit se děti mohou na hradě Valdštejn od června do září po celý týden.

Valdštejn.Zdroj: DENÍK

Hrad Valdštejn.  foto: archiv Deníku