S koncem května naplno odstartuje program festivalu hudby a mluveného slova s názvem Město plné tónů. Jde již o zavedenou značku, kterou vyhledávají všechny věkové kategorie. Přesně tak je koncipován i program.

V pondělí 30. května se v kostele sv. Anny představili na vlastním koncertě absolventi jablonecké Základní umělecké školy. A také další dny se bude o hudební produkci v rámci festivalu starat místní místní ZUŠ. „Už zcela tradiční, milá a hodně navštěvovaná akce je Klavír pod širým nebem na náměstí Dr. Farského. Dnes, 31. května, volně probíhá od 13 do 17.30 hodin. Věřím, že nám ji nezkazí ošklivé počasí, ale že malé i větší klavíristy zalije slunce," věří ředitel ZUŠ Jablonec nad Nisou Vít Rakušan.

Dodal také, že hned o den později, ve středu 1. června začíná v 16 hodin na Mírovém náměstí koncert Dechového orchestru ZUŠ. „Ten odstartuje pravidelné středeční hudební hodinky, které jistě zpříjemní i posezení návštěvníkům restauračních zahrádek," řekl náměstek Pavel Svoboda, který nad festivalem převzal záštitu. Vrcholem červnového programu bude koncert na přehradním mole. Ve středu 29. června zde vystoupí od 20 hodin takřka na vodní hladině přední český houslový virtuos Jaroslav Svěcený s akordeonistou Ladislavem Horákem a kytaristou Miloslavem Klausem.

Kromě hudby budete moci shlédnout během příštího měsíce i dvě divadelní představení ze sousedního Liberce. Divadlo F. X. Šaldy přiveze svou Komedii roku 2015, Mollierovu Školu žen, a drama F. G. Lorcy Dům doni Bernardy Alby. „Pokud bude počasí přát, bude se hrát vždy na Letní scéně Eurocentra," upozornila jeho ředitelka Marta Procházková.

ROZEZNÍ CELÉ MĚSTO

V červenci a srpnu bude programová nabídka plně expandovat do městských zákoutí. Tóny tak rozezní kromě Mírového náměstí ve středu, Tyršovy sady o nedělích a v úterní odpoledne v jabloneckých kostelech.

Ani letos nebude jablonecké obecenstvo okradené o zahraniční hosty s operním repertoárem. V nastudování mladých zahraničních i českých umělců už viděli Smetanovu Prodanou nevěstu, loni Mozartovu Figarovu svatbu a Verdiho La Traviatu.

„Letos to bude opět Wolfgang Amadeus Mozart, a sice jeho Kouzelná flétna. Představením v rámci projektu Evropská hudební akademie Teplice 2016 si připomeneme 260. výročí narození hudebního génia, jenž byl Čechům tak blízký," připomněl ředitel jabloneckého divadla Pavel Žur.

V nastudování slavné opery vystoupí mladí talentovaní operní pěvci pod taktovkou Norberta Baxy a v režii Martina Otavy. Na projektu spolupracují operní studia University Britské Kolumbie (Kanada) a University Severní Floridy (USA).