Obrovský zájem o polyfunkční dům v Jablonci – bývalý hotel Praha – se strhl ve středu při dražbě. Jeho cena vzrostla během dražby o polovinu a majitelem se stal český investor.

Nejnižší podání bylo 22 900 000 korun, vítěz licitace o tuto jednu z nejpozoruhodnějších architektonických památek v centru města za ni zaplatí 34 milionů korun. Zájem o veřejnou dražbu v pražské aukční síni Sacré Coeur, kterou realizovala společnost Naxos, historicky největší dražebník v zemi, byl obrovský. Zúčastnilo se jí sedm investorů.

„Licitace byla velmi živá. Během ní bylo více jak deset příhozů. Přihazovalo se po statisících, ale i po milionech," říká generální ředitel Naxosu Jan Sachr.  „Tak velký zájem o budovu byl mimo jiné díky jejímu současnému ročnímu výnosu, který představuje zhruba 2 200 000 korunu. A potenciálně to může být až 2 900 000 Kč za rok. Navíc její plochy jsou poměrně dobře rozloženy mezi obchodní, bytové a kancelářské a její součástí jsou také restaurace a společenský sál," dodává.

Původní hotel Geling nechal v Jablonci vystavět tehdejší majitel v roce 1879 v neorenesančním slohu.  Jeho přístavba je pak ve slohu secesním. A jedním z hostů byl na počátku 20. století spisovatel Franz Kafka.

Od roku 1945 nesl jméno Praha, v letech 1951 až 1990 patřil státnímu podniku Restaurace a jídelny. Poté se zde vystřídalo několik majitelů. Bývalý hotel se dočkal komplexní rekonstrukce v letech 2009 až 2011 a změnil se v polyfunkční budovu.

Jeho poslední vlastník se však ocitl v insolvenci a následovala dobrovolná dražba jako nejtransparentnější způsob prodeje.