Zcela nový mok z oroseného půllitru si nyní mohou vychutnat obyvatelé Jablonce přímo u přehrady. Poprvé od dob, kdy se na Vrkoslavicích točil Jablonecký Jantar, vznikl v Jablonci nad Nisou minipivovar s názvem Volt. Zkušební zahajovací provoz byl spuštěn v pondělí 19. června. Na zahrádce v blízkosti kamenné hráze se vystřídaly již stovky návštěvníků.

S nápadem vybudovat ve Mšeně malý pivovar přišel správce Jaroslav Šída. „Hlavní myšlenkou bylo vytvořit v Jablonci něco nového, co tu ještě není,” vypráví Jaroslav Šída. Přestože sám je vinař, právě láska k vínu a francouzským vinicím ho přivedla až k chmelovému moku. „Jezdil jsem patnáct let sbírat hrozny do Francie a mým snem bylo jednou vinici sám vlastnit. Nechtěl jsem ovšem opustit milované rodné město a zde jsou mnohem lepší podmínky pro pivo než pro víno,” říká rodilý Jablonečan Šída.

Do Jablonce zavítala zážitková show Hry bez hranic. Největší atrakcí byla asi 200 metrů dlouhá skluzavka, která vedla od jablonecké radnice až na Dolní náměstí. Akce se měla konat dva dny, v sobotu ale bylo chladno a sem tam poršelo, proto organizátoři sk
OBRAZEM: Od radnice na Dolní náměstí se svezli obří skluzavkou

První lidé již ochutnali hned dva druhy svrchně kvašených piv – IPA (Indian Pale Ale) a APA (American Pale Ale) o čtrnácti a dvanácti stupních. Do budoucna přibude i ležák. Hlavními surovinami je samozřejmě chmel a slad částečně dovážený z Velké Británie.

Specifická chuť není pro každého

V začínajících týdnech si zákazníci užijí vedle specifické chuti i zavádějící ceny. Přestože první ohlasy jsou rozporuplné, své zákazníky si pivo najde. „Můj šálek to tedy není. Chutná to jinak, než jsem zvyklý,” komentuje Marek z Jablonce, který na pivo zašel s kamarády. Na ochutnávku zavítal i Jan Tomíček z liberecké skupiny Těla. „Je to jedno z nejlepších APA piv, které jsem ochutnal,“ sděluje po prvním loku Tomíček.

Název Volt značí energii, kterou nápoj obsahuje. „Chtěli jsme, aby název vypovídal o dobrodružství a energii, kterou můžeme v pivu nalézt,“ dodává Šída.

Zahradu u jabloneckého penzionu, kde pivovar sídlí, zdobí nově i sousoší Crystallization odkazující na Jablonec jako město skla a bižuterie. Pivovar je denně otevřený od 11 do 22 hodin. Návštěvníci tam uvidí i samotnou technologii výroby.

Novinářka Dagmar Březinová na semináři v Bruselu.
Atentát jen pár metrů od hotelu, kde bydlí čeští novináři