Přes čtyři tisíc korun je v erární kase na rekonstrukci památek v regionu. Jablonci peníze přiřklo Ministerstvo kultury na zachování a obnovu nemovitých kulturních památek mimo památkové rezervace a zóny, jež nevlastní stát ani nejsou národními kulturními památkami. Jejich majitelé nyní mohou žádat příspěvky z programu Podpory obnovy kulturních památek.

Peníze z programu mají pomoci zachovat a obnovit nemovité kulturní památky, popř. na obnovu movité kulturní památky pevně spojené se stavbou (jako jsou například oltáře nebo varhany v kostelech), pokud je tato stavba kulturní památkou.

„O příspěvek z programu může požádat vlastník kulturní památky, jenž se musí na nákladech podílet minimálně deset procent z celkových nákladů na opravy a nejmenší možný příspěvek z Ministerstva kultury je padesát tisíc korun," říká náměstek primátora Lukáš Pleticha s tím, že příspěvek z programu nelze poskytnout, jestliže byl na stejnou kulturní památku (s jedním rejstříkovým číslem ÚSKP) ve stejném roce poskytnutý jiný příspěvek z ostatních programů Ministerstva kultury v oblasti památkové péče.

„Toto neplatí pouze v případě, kdy kulturní památku s jedním rejstříkovým číslem ÚSKP vlastní více vlastníků, avšak o případných výjimkách rozhoduje Ministerstvo kultury," připomíná vedoucí odboru vedoucí odboru stavebního a životního prostředí Ivana Řimnáčová a dodává, že žádosti je možné na magistrát předložit nejpozději do letošního 30. dubna.

Ministerstvo kultury registruje v Jablonci jednu městskou památkovou zónu a 213 památek, z nichž 84 je vhodných pro čerpání finančních prostředků z programu. V něm pro Jablonecko ministerstvo alokovalo částku 449 tisíc korun.

„Do programu nelze zařadit žádost na obnovu kulturní památky, jejíž špatný technický zapříčinila špatná nebo žádná údržba vlastníka," upozorňuje náměstek Pleticha. Pokud by chtěl majitel nemovitosti například vyměnit okna, měl by pamatovat, že žádost mu neprojde, plánuje-li plastová či EURO okna. Podmínky na www.mestojablonec.cz.