Je dobojováno, alespoň z pohledu Tanvaldu. Po několika letech a spoustě diskuzí je známý výsledek toho, jak bude v následujících letech vypadat středoškolské vzdělávání v městě.

Zastupitelé totiž ve středu schválili návrh, který ještě předtím projednala i rada města a doplnila jej o jeden z jejich pohledu velmi důležitý dodatek.

Navrhla totiž podmínku, že Rada Libereckého kraje rozhodne o zápisu oboru vzdělání 63-41-M/02 Obchodní akademie od 1. 9. 2016 v příspěvkové organizaci Gymnázium Tanvald. „Tento bod má za cíl zachování tohoto oboru i dál a bylo to předjednáno se zástupci kraje," prezentoval zastupitelům předkladatel návrhu místostarosta Antonín Bělonožník. Nebude tak hrozit, že by Obchodní akademie zanikla a slouží jako pojistka.

Schválení stabilizuje situaci ve školství

Vzhledem k důležitosti transformace přijala pozvání i radní Libereckého kraje Alena Losová, pod níž spadá řízení rezortu školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti. Ta v podstatě zopakovala již známé stanovisko kraje. „Ze statistických údajů víme, že čtyřletý obor na Obchodní akademii i Gymnáziu je dlouhodobě neudržitelný," znovu upřesnila. Schvalovaný návrh navíc podle ní pomůže stabilizovat středoškolské vzdělávání v Tanvaldě.

Zastupitelé nakonec tento návrh odsouhlasili bez větších problémů. Z přítomných jich pro něj hlasovalo celkem osmnáct, nikdo nebyl proti a zdržel se pouze Vladimír Josífek ml.

V roce 2019 už tak ve městě bude fungovat pouze osmileté Gymnázium a čtyřletý obor Obchodní akademie. Do kvinty budou navíc po splnění podmínek přijati žáci vycházející ze základních škol. Už na příštím květnovém zastupitelstvu by měl vzniknout školský výbor, který bude podrobně sledovat proces transformace a následně bude své informace pravidelně předávat zastupitelům.

Změna má být postupná. To znamená realizovaná formou ukončení vzdělávání od 1. ročníku na jedné škole a současně zahájením vzdělávání od 1. ročníku na škole druhé. Vzhledem k blízkosti objektů obou škol je možné uvažovat o zabezpečení odbornosti výuky prostřednictvím přecházení pedagogů. Uvažuje se, že budou mít pracovně-právní vztah k oběma školám.

Vzhledem k rozhodnutí budou oba čtyřleté obory na školách prohlášeny za dobíhající. V minulosti toto označení vzbudilo velké vášně, a proto je nutné vysvětlit, že i přes tento výraz bude výuka oboru Obchodní akademie pokračovat dál. Fakticky dobíhajícím bude pouze čtyřletý obor na Gymnáziu, který v budoucnu zanikne úplně.