ŠŤASTNÝ KONEC 

Záchrana jedenáctileté Betynky patří mezi příběhy se šťastným koncem. Velmi bázlivá fena utekla majiteli poté, co se z neznámé příčiny vyděsila. Zatímco majitel po fence pátral v jabloneckých Pasekách, našla ji mladá slečna schoulenou pod převisem u břehu jablonecké přehrady.

„Byla jsem na procházce s mojí maminkou a naším psem. Najednou od nás odběhl k břehu vodní nádrže a nereagoval na zavolání,“ vzpomíná nálezkyně Betynky Andrea Neumannová.

Útulek Azyl Pes Krásný Les na Frýdlantsku.
Útulek nemá pro psy místo

„Najednou jsme objevili, že na místě není pouze náš Jackie, ale i další vystrašený a možná i promrzlý pejsek. Ze sněhu vykukovala bíločerná neznámá hlavička,“ dodává Neumannová. Fena si na místě vyhrabala úkryt. Údajně nereagovala na pamlsky, na volání, na nic. Navíc se v okolí nepohyboval nikdo, kdo by pátral po psovi.

Na místo tak byla přivolána Dagmar Kubištová z lučanského útulku Dášenka. „Bylo štěstí, že fenku v tomto počasí objevili. Fena se zprvu bála, ale do teplého auta se doslova hrnula,“ komentuje Kubištová. Naopak z vyhřátého místečka se prý Betynce nechtělo vůbec. Noc tak fenka strávila namísto v noře z ledu a sněhu u přehrady v teple útulku.

Dagmar Holanová (vpravo) předává mamince Barborky víčka shromážděná v útulku Dášenka v Lučanech.
Prostřednictvím útulku Dášenka pomáhají Barborce

MAJITEL UDĚLAL CHYBU 

Fena Betynka utekla a schovala se u vodní nádrže Mšeno, kde si vyhrabala úkryt pod ledem a sněhem.Zdroj: Dagmar Kubištová„Majitel ovšem udělal zásadní chybu. Kdyby ihned po útěku ohlásil situaci na policii a k nám, mohl si ušetřit celonoční hledání,“ vysvětluje vedoucí útulku Dášenka. Zveřejněného příspěvku o odchytu fenky si na sociální síti všimla Petra Růžičková, která ihned upozornila majitele. Díky tomu se hned druhý den vrátila Betynka k milujícímu páníčkovi, na kterého je výrazně fixována.

„Muž se o fenu stará teprve několik měsíců. Údajně ji měl nejdříve chvíli hlídat a už u něj zůstala,“ dodává Kubištová.

Pokud tedy naleznete evidentně opuštěného psa, máte několik možností, jak postupovat. Když se jedná o krotké zvíře, například štěně, můžete mu poskytnout dočasný azyl a poté bez prodlení kontaktovat městskou policii a nejbližší útulek. V případě, že se psa bojíte, nebo mu nemůžete sami pomoci, obraťte se na tyto instituce ihned.

Někdy se totiž jedná o notorické útěkáře a pouhý popis psa a lokalita mohou pomoci co nejdříve ho navrátit domů k majitelům. Když se o psa nikdo nepřihlásí, začnou mu v útulku hledat novou rodinu.