Teprve tento týden ji razili a už je pár desítek kusů závazně zadáno. Jde o unikátní medaile ze série statutárních měst České republiky, stříbrné kilovky a půlkilovky. Dalším v pořadí byl tentokrát Liberec a primátor Tibor Batthyány se přijel do jablonecké České mincovny podívat osobně.

Novému numizmatickému a současně investičnímu skvostu dominuje honosná liberecká radnice. Na rubu kroužky na mapě České republiky značí, kolik měst už do série patří. Krajské město se dočkalo reprezentativní stříbrné ražby o průměru 90 milimetrů. Na celou emisi kilogramových a půlkilogramových medailí padne dohromady takřka padesát kilogramů ryzího stříbra.

Kozí farma Josefa Pulíčka v Pěnčíně u Jablonce nad Nisou, na které chovají zhruba 1000 koz a 600 ovcí, je největší farmou v republice. Na farmě najdete i prasata, lamy, osla a další zvířata. Snímek je z 19. července.
Farmu na Pěnčíně modernizují, čekají ji změny

Novorenesanční radnice se již jednou na medaili objevila. Šlo o ražbu, kterou si statutární město v roce 2008 objednalo pro své partnery, rodáky a další významné osobnosti. Medaile město do prodeje nenabídlo, a staly se tak vyhledávanou raritou. Aktuální emise je naopak volně prodejná. Háček je ale v tom, že kilogramových medailí vznikne pouhých 24 a půlkilogramových 48 kusů. Zájemci si tedy musí pospíšit.

„Líbí se mi kontrast radnice v popředí a jemné mapky středu města na pozadí. Radnice má neuvěřitelné kouzlo. Je symbolem města a stačí pouhá její silueta, aby každý poznal, že se dívá právě na Liberec,“ uvedl liberecký primátor Tibor Batthyány.

SBĚRATELSKÝ ARTIKL

„Každý exemplář bude ručně číslovaný na hraně,“ říká marketingový manažer České mincovny Lukáš Jokl. „Jedinečnost spočívá i v průměru medaile. Devadesát milimetrů je maximum, které jsou naše lisy schopné pojmout. Na takto velké medaile se dostanou jen ta nejprestižnější témata,“ dodává Lukáš Jokl.

Bývalý předseda fotbalové asociace Miroslav Pelta
Víme, proč soud pustil Peltu. Má ho za „zničeného“ bosse

Do trezorů liberecké radnice tak poputuje právě exemplář s pořadovým číslem 1. „Máte volnou sedmičku? Tu bych si osobně rád koupil za své peníze,“ dodal primátor po ražbě prvního kusu.

AUTOŘI JSOU Z REGIONU

Investiční medaile už má například Plzeň, Brno, Hradec Králové a pochopitelně domovský Jablonec nad Nisou. Autory jsou zpravidla talentovaní absolventi jablonecké SUPŠ a VOŠ – to platí i v případě Liberce, na kterém spolupracovali Irena Hradecká, Jakub Matouš a Jan Petr. Ceny medailí jsou stanoveny za kilovku na 43 950 korun a medaile s poloviční gramáží vyjde na 23 950 korun.