V jakém kontextu? V souvislosti s vyhlášením Marka Pietera jako lídra na kandidátce Starostové do podzimních parlamentních voleb. I on se letěl kouknout na zápas spolu s dalšími „zadara“, respektive měl být hostem Miroslava Pelty. Nejprve Pieter řekl, že ano, za několik hodin tvrdil opak. Peltovo jméno tehdy novináři skloňovali ve všech pádech. O Jablonci se mluvilo dlouho a nahlas. Ne však v superlativech, ale posměšně a uštěpačně.

Proto jsme našim respondentům položili jako jednu z otevřených otázek dotaz týkající se pověsti Jablonce, respektive i republiky jako takové. Vy můžete také diskutovat, a to v komentářích pod tímto článkem na facebookových stránkách našeho Deníku.

OTÁZKA č. 1

Měli by jablonečtí zastupitelé vyslovit (hlasovat) Miroslavu Peltovi důvěru?
Respondenti se nadpoloviční většinou přiklonili k tomu, že by o důvěře zastupitelé neměli hlasovat vůbec, podle jednoho ctít presumpci neviny. Dodejme, že zastupitelem je na základě výsledku voleb.

OTÁZKA č. 2

Měl by sám Miroslav Pelta požádat o odstoupení ze zastupitelstva Jablonce do doby vyřešení kauzy s dotacemi?

85% ANO.

OTÁZKA č. 3

Pokud byste byl/a jako volený politik vyšetřován policií v souvislosti se závažnou trestnou činností, odstoupil/a byste z funkce?

100 % ANO.

OTÁZKA č. 4

Jaký dopad má podle vás kauza s dotacemi a vyšetřování Miroslava Pelty na nahlížení celé republiky na Jablonec? Budou mít podle vás podobné události za důsledek omezení i evropských dotací pro naši nedůvěryhodnost?

Pavel Žur, 50 let, ředitel divadla
Kauza nemá nic společného s Jabloncem a tedy nebude mít žádný důsledek na omezení získávání evropských dotaci tato kauza má negativní dopad, jakým způsobem se přerozdělují finanční dotace ve sportu a ovlivňování sportovního a politického dění v ČR.

Josef Březina, 60 let, technik
Žádný vliv to mít nebude. Myslím, že si to všechno lidé vůbec s Jabloncem nespojují. A dotace se rozdělují opravdu podle lobingu. Důvěryhodnost Jablonce nad Nisou tato kauza nepoškodí, pokud bude jasně ověřitelné, komu a na co dotace jdou.

Vladimír Opatrný, 71 let, daňový poradce
Náhled celé republiky na poměry v Jablonci nad Nisou je v důsledku kauzy nepříznivý. Dotační podvody jsou v silně korupčním prostředí ČR bohužel časté, EU však ke krácení dotací zatím nepřistoupila a dle mého mínění nepřistoupí.

Miloš Krčmář, 45 let, ředitel NPÚ
Nemám informace, že by kauza měnila náhled na Jablonec. Jablonecko je pozitivně vnímáno jako sportovní region. Fotbalová veřejnost vnímala střet zájmů majitele fotbalového klubu a FAČR, což však bylo negativně spojováno především s panem Peltou a fotbalovým svazem. Je otázkou, jak si poskytovatelé dotací na národní a nadnárodní úrovní vyhodnotí aktuální situaci spojenou s panem Peltou.

Michal Preisler, 46 let, sklář
Fotbal je fenomén, takže, když se někde dále od Jablonce, třeba na Moravě, řekne Jablonec, téměř každý si vybaví už nejen „cinklé jaro“, ale i současné problémy Miroslava Pelty. Vím, že i profesor na Univerzitě Karlově říkal studentovi poté, co se dozvěděl, že je z Jablonce, „Pelto“. Ovlivňování dotací z ministerstva školství do sportu nebylo v souvislosti s evropskými dotacemi, takže by to dopad mít nemělo.

Kateřina Havlová, 40 let, ředitelka ČČK
V naší republice jsou neustále nějaké kauzy s finančními machinacemi. Myslím si, že to bohužel už nikoho „tolik nebere“ a to samé je bohužel i s evropskými dotacemi. Otázkou zůstává, zda jsme k těmto situacím už tak apatičtí, bojácní anebo hloupí, protože vlna opadne a vlastně se nic nestane. Myslím, že by to nevyřešila ani vyšší trestní odpovědnost, je to spíše o změně celého systému práva.

Martin Bauer, 57 let, podnikatel
Tato kauza, podle mne, nemá žádný dopad v nahlížení celé republiky na náš Jablonec. Lidé jsou zahlceni informacemi a dezinformacemi o kauzách a „kauzách“. V České republice se děje a vyšetřuje, nebo dosud nevyšetřuje, množství mnohem závažnějších kauz, páchaných výše postavenými politiky. A o některých už pomalu ani novináři nepíšou, respektive jenom někteří, nezávislí.

Na co byste se zeptali vy?Chceme vědět, co by vás nejvíce zajímalo, pokud byste se mohli Miroslava Pelty zeptat vy. Bude se vaše otázka týkat pouze fotbalu? Nebo byste chtěli znát odpověď na konkrétní věc, o které se mluví v hospodách u piva či šušká v kavárnách, ale veřejně dotaz nikdo nepoložil? Napište obratem do redakce na emailovou adresu: jablonecky@denik.cz