Ještě před koncem turistické sezony se majitelům podařilo proměnit Královku i její okolí k nepoznání. Jedna z nejznámějších kamenných rozhleden v Jizerských horách se vrací do podoby, jakou měla v době svého vzniku na počátku minulého století.

„Jezdila jsem sem už s tetou  jako malá holka. Ani nespočítám, kolikrát jsem byla nahoře. Pohled na ni před pár lety byl doslova tristní. Jsem ráda, že mohu vnučce ukázat, jak se mění k hezčímu," pochvaluje si Irena Pacovská a dodává, že na dřevěné terase u restaurace je také příjemné posezení.

Majitele změnil areál loni, stala se jím firma Kisses. „Kompletní rekonstrukce byla nutná, protože pro turisty už nebyla rozhledna zcela bezpečná," řekl jednatel Tomáš Fotul. S rekonstrukcí začali okamžitě. „Chyběla tam okna, na ochozu bylo zrezlé zábradlí," uvedl Fotul. Obnova rozhledny si podle něj vyžádá asi dva miliony korun. „Děláme si skoro vše svépomocí, jen na nejodbornější věci jsme si najali specializované firmy," řekl jednatel Kisses.

Na rozhledně vysoké 24 metrů se 102 schody se pracuje od jara, přičemž práce zvenčí už jsou takřka hotové. „Celou jsme ji přespárovali, očistili a opískovali," uvedl jednatel. Opravená je i střecha a věž má nový ochoz, který nabízí návštěvníkům mnohem lepší komfort při výhledu do krajiny. Před rekonstrukcí byly nahoře tři malé balkonky, nyní mohou návštěvníci po vnějším ochozu obejít tři strany. „Vycházeli jsme z dobových fotografií a vrátili tam hrázdění, které tam bylo před sto lety," poznamenal Fotul.

Při rekonstrukci také objevili v různých výškách věže pět kleneb zaházených asi před půl stoletím cihlami a maltou. Dnes opět slouží jako okna. „Vypadají nádherně, každé okno je originál," uvedl jednatel. Naopak z vrcholu Královky zmizela většina antén. „Bylo jich hodně nefunkčních, některé i pozemní analogové. Ze třiceti jich zůstalo osm pro mobilní operátory a pro potřeby areálu," upřesnil Fotul.

Rozhledna je přístupná každý den, i když práce uvnitř hotové nejsou. „Jsou prázdniny a lidé chodí, tak bychom ji neradi nyní uzavírali. Úplně uzavřená bude až v listopadu asi na dva týdny, vnitřek opískujeme a natřeme ocelové schodiště, to za provozu nelze dělat," dodal Fotul.

Turistická chata v sousedství se také mění k lepšímu. „Samoobsluha v restauraci pro mne byla překvapení, ale proč ne. Přijeli jsme s dětmi na kolech a chtěli se rychle najíst," ohodnotila nový systém Jana Varková, Do příštího léta by v prvním patře měla přibýt další restaurace a ubytování pro 30 lidí.  Cílem je vybudovat na Královce hotel se čtyřmi hvězdičkami.