Lepší místo pro uvedení knihy a medaile do světa než nejvýše položenou chatu ve střední Evropě si nikdo ze zúčastněných nemohl vybrat.  Jarošovi přátelé, známí a fandové za ním vystoupali v pátek na Luční boudu do výšky 1410 metrů nad mořem. O den později se s ním mohli zájemci setkat i při autogramiádě v České poštovně na Sněžce.

Dobytím K2 uzavřel Radek Jaroš, profesionální horolezec, velkou etapu svého života. Lidé, kteří stanuli na všech 14 osmitisícovkách příliš na světě není. Šel by to znovu? „Jste blázni? Proč bych to dělal," řekl při besedě Jaroš. Spíše se chce orientovat na další výzvy. Vystoupat na všechny nejvyšší hory jednotlivých světadílů, tedy získat Korunu světa. „To bude hodně o turistice. Začnu zřejmě příští rok na Kilimandžáru," potvrdil horolezec. Nejtěžší podle něj bude expedice do Antarktidy.

Kdo z fanoušků extrémních expedic si vyprávění sportovce nestihl poslechnout na Luční boudě, na Sněžce či ve čtvrtek v jabloneckém Klubu Na Rampě, rozhodně by měl sáhnout po knize. Navíc si ji v omezeném počtu může pořídit i v kazetě s pamětní medailí v luxusní edici. S číslovanou zlatkou je jich čtrnáct, jako vrcholů, se stříbrnou medailí pak 50, což byl horolezcův věk při výstupu na K2.

Radek Jaroš stanul jako první Čech a zároveň patnáctý na celém světě na všech čtrnácti osmitisícových vrcholech planety bez pomoci výškových nosičů a použití umělého kyslíku, čímž se stal držitelem tak zvané Koruny Himaláje. „O tom, že se pokusím o Korunu Himálaje, jsem se rozhodl po šesté osmitisícovce," říká Jaroš.

Ve své koruně má Jaroš takové lahůdky jako výstup na Šiša Pangmu jižní stěnou alpským stylem nebo sólový výstup na Manaslu, který podnikl, protože mu vlastně nic jiného nezbylo. „Původně to měla být větší expedice, ale postupně se začala rozpadat, nakonec jsem stál před rozhodnutím, zda přijdu o jednu himálajskou sezónu, nebo odletím sám," doplnil Jaroš. Celou expedici „vyšperkoval" bolestivý zub a sólovýstup Jaroš podnikl pod antibiotiky.

Kniha K2, poslední klenot Koruny Himálaje se věnuje jeho expedici z roku 2014, kdy tuto osmitisícovku slavný horolezec pokořil. Jako další výzvu si Radek Jaroš vytyčil Korunu světa. „K tomu mu chceme jako Česká mincovna pomoci. Prostřednictvím koupě této medaile pomohou koruny od zákazníků České mincovny dobýt Korunu světa," uvedl Aleš Brix, obchodní ředitel České mincovny a dodává: „Hledáme pozitivní příklady odvahy, vůle a odhodlání, je dobře, že mezi sebou máme takové lidi, jako je Radek."

Po zisku Ceny Jiřího Gutha-Jarkovského, kterou Radku Jarošovi letos udělil Českým olympijský výbor, získal i další ocenění. Česká mincovna z Jablonce nad Nisou mu vyrazila zlaté a stříbrné pamětní medaile. Část výtěžku z jejich prodeje pošle Mincovna našemu aktuálně nejlepšímu horolezci na nový projekt Koruny světa.

Radek Jaroš si první zlatou medaili minulý týden v Jablonci vlastnoručně vyrazil. Celkem je v emisi 550 stříbrných a 300 zlatých pamětních medailí. Ze tří set zlatek bude číslována pouhá stovka. Stříbrné desetigramové medaile zakoupí zájemci za 790 korun  zlaté čtvrtuncové za 12 950 korun, varianta s knihou je ve stříbře k mání za 2 450 korun, ve zlatě pak za 14 950 korun.

Svoji knižní prvotinu současně s Radkem Jarošem představila také Andrea Jarošová, která svému otci doposud s knihami pomáhala. Svojí knihu V lavině autorka žánrově zasadila jako „něco mezi Malým princem a Klubem rváčů". „Kniha je především pro odvážné rodiče, děti ji zvládnou určitě," soudí s úsměvem Jarošová. Zároveň přiznává, že inspiraci čerpala ve svém dětství, ve kterém nebyla nouze o oheň a pyrotechniku.