Přestože čelí obvinění z korupce, chce hejtman Martin Půta v krajských volbách na podzim příštího roku obhájit svůj post. Záležet však bude na tom, zda mu starostové dají důvěru stejně jako v roce 2012, kdy Půta vedl kandidátku hnutí Starostové pro Liberecký kraj. Ani ostatní strany ještě nemají v lídrech jasno. Někteří ale do čela kandidátek znovu nechtějí.

Martin Půta by měl starosty vést do krajských voleb už potřetí. Jasno bude zřejmě v listopadu. Starostové ale podle předsedy hnutí a hejtmanova náměstka Marka Pietera o jiném lídrovi neuvažují.

„Člověk si v každé veřejné funkci čas od času klade otázku, jestli má všechno, co je s tím spojené, zapotřebí. Já si zatím pořád odpovídám, že mi to za to stojí. Myslím, že je celá řada věcí, které je v kraji třeba dotáhnout," říká hejtman Martin Půta.

Obvinění z korupce

Třeba v případě horského hotelu a vysílače Ještěd by rád dovedl projektovou přípravu do stavu, kdy bude možné zajistit financování nutné rekonstrukce. „Mohl bych také mluvit o modernizaci silnic nebo Krajské nemocnice Liberec, která evidentně potřebuje nějaký dlouhodobý a stálý směr ve vedení kraje," dodává hejtman.

Loni na podzim byl Půta obviněn z přijetí statisícového úplatku a zneužití pravomoci v souvislosti s rekonstrukcí libereckého kostela sv. Máří Magdalény. Projekt za 65 milionů korun měl získat evropskou dotaci z ROP Severovýchod.

Martin Půta obvinění odmítá. Ani zahájení soudu podle něj není důvodem vzdát se postu lídra kandidátky do krajských voleb. Tím by mohlo být jedině odsouzení.

„Předpokládám, že žijeme v zemi, kde člověka nemůžou odsoudit za něco, co neudělal. Zatím tomu věřím," zdůrazňuje hejtman.

Jasno bude začátkem roku

Kandidátku chtějí Starostové pro Liberecký kraj sestavit sami. Účast však chtějí nabídnout menším uskupením a stranám, jako je Unie pro sport a zdraví.

Poprvé kandidovali v roce 2008, kdy získali sedm mandátů a nakonec skončili v opozici.

Většina stran a hnutí bude o lídrech pro krajské volby teprve rozhodovat. Někteří lidé ale do čela znovu nechtějí. Platí to například pro Změnu pro Liberecký kraj, kde je žhavým kandidátem na lídra odvolaná náměstkyně hejtmana Zuzana Kocumová. „Zcela jasno bude ale až v prvním čtvrtletí příštího roku," upřesňuje předseda hnutí Jan Korytář, který kandidátku vedl před třemi lety. ČSSD bude o lídrovi rozhodovat začátkem příštího roku. „Rozhodně se nechystám znovu ucházet o post lídra," zdůrazňuje náměstkyně hejtmana Lenka Kadlecová, která kandidátku vedla v roce 2012. Rozhodnuto není ani v ODS nebo KSČM. ANO 2011 chce lídra vybrat nejpozději v listopadu, kandidátů mají víc.