V Turnově může vzniknout první alternativní „scioškola"

První ScioŠkola v kraji má šanci vzniknout v Turnově. První ročník je už obsazen. Do 13. února je ještě možné registrovat děti do 2.- 6. ročníku. Kromě matematiky, češtiny, angličtiny a tělocviku žáci klasické předměty nemají. Vše ostatní se vyučuje projektově. Děti nejsou hodnoceny známkami, ale pouze ústně zpětnou vazbou. Místo tříd tu jsou koleje maximálně o 20 žácích, napříč ročníky. Každá má až dva průvodce.

Na běžky doveze ve čtvrtek lyžaře místo vlaku autobus

Kvůli odstraňování ledu ze skal už železniční trati bude ve čtvrtek 9. února od 7.10 do 13.30 hodin probíhat na trati Liberec Jablonec nad Nisou v úseku Smržovka Josefův Důl. „Předpokládané zpoždění autobusů náhradní dopravy bude sedm minut. Přípojné vlaky ve stanici Smržovka čekají na autobusy ze směru od Josefova Dolu maximálně deset minut," upozornil Jiří Holub z Českých drah. S výlukou by měli počítat nejen běžkaři, ale i ti, kteří vlakových spojů využívají k cestě na Tanvaldský Špičák. Náhradní spoj tam nezajíždí k železniční zastávce, ale zastaví na autobusové zastávce.

Tísňová linka 112 oslavuje

Evropský den tísňové linky 112 si v sobotu 11. února připomenou i krajští hasiči. Při této příležitosti plánují Den otevřených dveří na Krajském operačním a informačním středisku, pro děti bude připraveno další kolo soutěže o Hasičské pohádky. Číslo 112 propojuje složky Integrovaného záchranného systému.

Během hodiny zmizela na Semilsku dvě luxusní auta

Během soboty mezi 17. a 18. hodinou zmizela ze Semilska dvě luxusní osobní vozidla zahraničních turistů. Jedno z nich je Ford Focus v červené metalické barvě v hodnotě 648 tisíc korun, se kterým přijela v pátek do Harrachova třiasedmdesátiletá Němka. „Ford zaparkovala u hotelu, a když si z něj v sobotu v podvečer chtěla vzít brýle, už ho tu nenašla," popsala policejní mluvčí Ivana Baláková. S vozem, které si nový zakoupila v roce 2014, najela pouhých 17 tisíc kilometrů. Z Rokytnice nad Jizerou zmizelo beze stopy i vozidlo Audi Q 7 v černé metalické barvě. Hodnotu polský majitel vyčíslil na 900 tisíc korun. Policisté po obou vozidlech vyhlásili celostátní pátrání. Pachatelům hrozí až pětiletý trest odnětí svobody.

Spící Němce okradl o telefony, tablety i pasy malých dětí

Ze středy na čtvrtek navštívil rekreační chatu v Příchovicích neznámý zloděj. Pachatel sem vnikl po vypáčení dveří a spící hosty z Německa, kteří si ji na několik dní pronajali, okradl o jejich osobní věci a peníze. V jeho rukách skončilo šest drahých telefonů značek, dále dva tablety, fotoaparát, notebook, filmový projektor do osobního vozidla, 310 euro, ale také cestovní pasy tří nezletilých dětí. „To, že měli cizinci v noci v chalupě hosta, zjistili bohužel až ráno," doplnila Ivana Baláková, mluvčí policie. Celková škoda se vyšplhala na 70 tisíc korun. Případ objasňují policisté obvodního oddělení policie Harrachov. Pokud budou úspěšní, zodpovídal by se pachatel činu nejen z krádeže, ale také z porušování domovní svobody.

Máte sněžnice či skialpy? Vyrazte na Protrženou přehradu

Z Mariánské Hory (od odbočky nad Mariánskými schody) na Protrženou přehradu a zpět je vyšlápnuta a vyznačena cesta pro sněžnice nebo skialpy.

V obřím slalomu se střetnou závodníci o Filounskou krávu

Skiareál Plavy pořádá v neděli 26. února pátý ročník závodu v obřím slalomu pro veřejnost. Pod názvem Filounská kráva se skýtá zdravá zábava klidně na celý den. Prezentace závodníků začíná již v 7.30, samotný start závodu je plánován na 10. hodinu.

Musheři se vypraví do Zásady, čeká je Mistrovství republiky

Zásada O tomto víkendu se na úpatí Jizerských hor v Zásadě koná další ročník závodů psích spřežení. Závod je Mistrovstvím republiky ve sprintu. Pro účastníky jsou vypsány kategorie dle závodního řádu lyžař a pes, saně se čtyřmi, šesti nebo až dvanácti psy na různých délkách tratí od 10 do 30 kilometrů. „Trať je vedena po loukách a lesních cestách. Sněhu je všude dost, tratě vzorně upravené," sdělil za organizátory Mirek Princ. Sněhové podmínky by měly být v době závodů dobré. Více zde: zasadskymid.webnode.cz.