VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Budoucí kuchaři se vrátili s bohatými zkušenostmi

Jablonec n. N./ Čtyři studenti získali třítýdenní pobyt v Itálii díky své zručnosti.

9.4.2008
SDÍLEJ:

Studenti absolvovali praxi v Itálii, zprava Ivo Lešák, Lenka Šourková, Jakub Remeš, Darek ŠmídFoto: DENÍK/ Lenka Brabencová

Čtyři studenti Střední školy řemesel a služeb – obor kuchař, číšník strávili tři týdny po italských hotelech, kde se naučili místní technologie vaření a způsob stolování. Mezi italsky mluvící kuchaře a číšníky se dostali díky své zručnosti, kterou předvedli na kurzu italské gastronomie v Chrudimi.
Přestože pro ně začátky pobytu byly těžké, nakonec uvítali bohaté zkušenosti a dokázali ocenit, co se jim na gastronomii cizí země líbilo více. Někteří praxi v zahraničí ocenili natolik, že plánují a již nyní si zařizují své budoucí pracovní místo v Itálii.

„Domlouvám tam pracovní místo. Další zkušenosti, které získám, mohu pak využít v Čechách,“ řekl Jakub Remeš ze třetího ročníku s tím, že problém vidí v tom, že mají jiné ingredience, a přestože se jejich technologický postup naučí, nikdy nebudou pokrmy stejné jako je mají v Itálii.
Budoucí kuchaři nebo číšníci strávili pobyt v Italských Dolomitech. Role si rozdělili napůl. Dva se věnovali kuchařině a dva číšničině. „Práce číšníka je všude podobná. Řekl bych ale, že číšníci jsou v Itálii lépe ohodnoceni, a nadřízení přistupují lépe k zaměstnancům,“ sdělil své dojmy Darek Šmíd.


Asi nejvíce obohacující byla práce v kuchyni, kde studenti měli jedinečnou příležitost nachomýtnout se k pokrmům, které se v Čechách běžně, možná vůbec, neservírují. „Vyzkoušel jsem si vykuchat rybu, chobotnice nebo sépie. Svlékal jsem z krunýřů garnáty. K tomu bych doma neměl příležitost,“ řekl Ivo Lešák. Přestože mu ze začátku tyto úkony byly nepříjemné, časem si zvykl.


Ať už kuchařské umění nebo číšničina, oboje přineslo studentům v italském prostředí bohaté zkušenosti a poznání. „Seznámili jsme se tam s místními lidmi, naučili se trochu italsky, poznali jsme také, že Italové mají smysl pro detail, a vše na talíři pro hosta musí být dokonalé. Dále musím přiznat, že italská kuchyně mi přijde jednodušší, mají méně základů a snazší technologické postupy,“ shrnul pobyt v italském kraji Trevíso Jakub Remeš.
Studenti si své zkušenosti mohli přivézt díky své zručnosti. Byli totiž vybráni na Kurzu italské gastronomie v Chrudimi jako čtyři nejlepší. „Na tomto kurzu jsme pomáhali například válet těstoviny, vykrajovat nebo jsme se učili, jak vyrábějí kávu,“ vysvětlil Ivo Lešák.

Na tyto italské kurzy jezdí žáci druhým rokem, letos však poprvé v březnu zavítali i do Itálie.
„Příští rok chceme, aby studenti v italských kurzech pokračovali a samozřejmě bychom byli rádi, kdyby další zkušenosti získávali v zahraničí, protože takovýto pobyt má smysl a dá studentům mnohdy více, než celý rok na jednom místě,“ řekla Jitka Nováková, zástupce ředitele pro teorii Střední školy řemesel a služeb a dodala, že škola dále pořádá například barmanský kurz nebo zahraniční zájezdy.

Autor: Lenka Brabencová

9.4.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
DOTYK.CZ

Nejen Míša Muzikářová. Ročně se ztratí pět tisíc dětí

1. FC Slovácko - FK Jablonec
1 25

Kouč Levý: Kdybych řekl, co si myslím, tak jsem dotrénoval

I v zimě se dá jezdit na kole

Jablonecko - Poslední dvě zimní sezóny se u nás rozšiřuje nový trend Fat bike. Kola s tlustými plášti slouží k jízdě na sněhu. Nedávno se příznivci fat biků sešli také v Držkově na druhém ročníku akce Fat bike challenge.

AKTUALIZOVÁNO

Smutná a Pedersen vyhráli jubilejní Jizerskou padesátku

Bedřichov - Kateřina Smutná si v seriálu dálkových běhů Ski Classics připsala páté vítězství za sebou.

Pole dance rozhodně není kroucení zadkem

Jablonec nad Nisou - /REPORTÁŽ/ V jabloneckém tanečním studiu Invert pořádaly lektorky pole dance první charitativní akci pro Český červený kříž. A jak bych mohla o něčem psát a nezkusit to? Tak jsem se zaregistrovala a šla.

Chystají se pěšky do Norska

Jablonec n.N. - Parta tří jabloneckých studentů se v létě 2015 vydala pěšky do italských Benátek. Nyní se ve složení Jiří Kočíb, Dominik Liška aMarek Cón chystajído Norska, jak jinak než po vlastních.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies