VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Budoucí kuchaři se vrátili s bohatými zkušenostmi

Jablonec n. N./ Čtyři studenti získali třítýdenní pobyt v Itálii díky své zručnosti.

9.4.2008
SDÍLEJ:

Studenti absolvovali praxi v Itálii, zprava Ivo Lešák, Lenka Šourková, Jakub Remeš, Darek ŠmídFoto: DENÍK/ Lenka Brabencová

Čtyři studenti Střední školy řemesel a služeb – obor kuchař, číšník strávili tři týdny po italských hotelech, kde se naučili místní technologie vaření a způsob stolování. Mezi italsky mluvící kuchaře a číšníky se dostali díky své zručnosti, kterou předvedli na kurzu italské gastronomie v Chrudimi.
Přestože pro ně začátky pobytu byly těžké, nakonec uvítali bohaté zkušenosti a dokázali ocenit, co se jim na gastronomii cizí země líbilo více. Někteří praxi v zahraničí ocenili natolik, že plánují a již nyní si zařizují své budoucí pracovní místo v Itálii.

„Domlouvám tam pracovní místo. Další zkušenosti, které získám, mohu pak využít v Čechách,“ řekl Jakub Remeš ze třetího ročníku s tím, že problém vidí v tom, že mají jiné ingredience, a přestože se jejich technologický postup naučí, nikdy nebudou pokrmy stejné jako je mají v Itálii.
Budoucí kuchaři nebo číšníci strávili pobyt v Italských Dolomitech. Role si rozdělili napůl. Dva se věnovali kuchařině a dva číšničině. „Práce číšníka je všude podobná. Řekl bych ale, že číšníci jsou v Itálii lépe ohodnoceni, a nadřízení přistupují lépe k zaměstnancům,“ sdělil své dojmy Darek Šmíd.


Asi nejvíce obohacující byla práce v kuchyni, kde studenti měli jedinečnou příležitost nachomýtnout se k pokrmům, které se v Čechách běžně, možná vůbec, neservírují. „Vyzkoušel jsem si vykuchat rybu, chobotnice nebo sépie. Svlékal jsem z krunýřů garnáty. K tomu bych doma neměl příležitost,“ řekl Ivo Lešák. Přestože mu ze začátku tyto úkony byly nepříjemné, časem si zvykl.


Ať už kuchařské umění nebo číšničina, oboje přineslo studentům v italském prostředí bohaté zkušenosti a poznání. „Seznámili jsme se tam s místními lidmi, naučili se trochu italsky, poznali jsme také, že Italové mají smysl pro detail, a vše na talíři pro hosta musí být dokonalé. Dále musím přiznat, že italská kuchyně mi přijde jednodušší, mají méně základů a snazší technologické postupy,“ shrnul pobyt v italském kraji Trevíso Jakub Remeš.
Studenti si své zkušenosti mohli přivézt díky své zručnosti. Byli totiž vybráni na Kurzu italské gastronomie v Chrudimi jako čtyři nejlepší. „Na tomto kurzu jsme pomáhali například válet těstoviny, vykrajovat nebo jsme se učili, jak vyrábějí kávu,“ vysvětlil Ivo Lešák.

Na tyto italské kurzy jezdí žáci druhým rokem, letos však poprvé v březnu zavítali i do Itálie.
„Příští rok chceme, aby studenti v italských kurzech pokračovali a samozřejmě bychom byli rádi, kdyby další zkušenosti získávali v zahraničí, protože takovýto pobyt má smysl a dá studentům mnohdy více, než celý rok na jednom místě,“ řekla Jitka Nováková, zástupce ředitele pro teorii Střední školy řemesel a služeb a dodala, že škola dále pořádá například barmanský kurz nebo zahraniční zájezdy.

Autor: Lenka Brabencová

9.4.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Bramberk dnes

Bramberk otevřou již tuto sobotu, také letos budou rozhlednu dále opravovat

Krajská nemocnice v Liberci. Ilustrační foto.

Psychiatrii čekají velké změny: Nové stacionáře, poradny i terénní péče

Liberecký kraj rozdává na kotlíky miliony

Liberecký kraj - /ANKETA, HLASOVÁNÍ/ Už druhá výzva na kotlíkové dotace běží v Libereckém kraji. Žádosti je možné posílat do konce března.

Dakar show přilákala davy

Sosnová /FOTOGALERIE/ - Dakar Setkání na Autodromu v Sosnové přivítalo rekordní návštěvu diváků.

Eva: Svoje ženské tvary mám ráda

Liberec - /GALERIE/ Seriál Deníku představuje poslední z pětice z odvážných žen, které cvičí a hubnou s Deníkem. Dnes Eva Koubovská.

AKTUALIZOVÁNO

Začal soud se třemi muži, kteří jsou obžalovaní z vraždy Martina Říhy

Liberec - /GALERIE/ Krajský soud v Liberci se začal zabývat případem vraždy Martina Říhy, který byl před 13 lety odsouzen za vytunelování kampeličky.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies