Benefičně sportovní projekt spustila v minulém roce nezisková organizace Cesta za snem ve spolupráci s Nadací ČEZ a dalšími partnery. Kvadriatlon vychází z triatlonu, ale místo tří, obsahuje hned čtyři na sebe navazující disciplíny. Handy kvadriatlon je navíc uzpůsoben tak, aby jej mohli absolvovat také lidé s různým druhem postižení.

Kvadriatlon stírá rozdíly mezi lidmi a snaží se pomáhat jak šířením myšlenek integrace zdravotně postižených do společnosti, tak konkrétním lidem. Ten jablonecký se pojede pro dvanáctiletou Adélku, která potřebuje zakoupit nový invalidní vozík.

„Adélka se narodila s postižením míchy a od malička se pohybuje na vozíku. Jinak je ale stejná jako všechny ostatní děti. Je skvělé, že v dnešní době může třeba tancovat. Je členkou integrované taneční skupiny PATZ, kde spolu s chodícími tancují také čtyři dívky na vozíčku.

Adélka také stejně jako jiné děti stále roste. A to je problém, protože potřebuje nové a nové vozíky. Doplatky jsou vysoké, a tak jsme moc rádi, že se nám lidé díky kvadriatlonu rozhodli pomoci," říká maminka žačky šesté třídy základní školy Antonína Bratršovského.

Veškerý výtěžek z prodeje na stáncích v rámci jabloneckého kvadriatlonu ještě v sobotu věnují Adélce.

Přihlášení sportovci budou tvořit týmy o dvou lidech, tedy dvojice, a musí se zapsat do jedné ze tří kategorií. Muž a žena, handicapovaný a nehandicapovaný, junior a senior. Všechny čtyři disciplíny pak absolvují spolu ve dvojici a od startu do cíle jednu po druhé bez zastavení. Novinkou jsou letos týmové štafety čtyř, kdy každý absolvuje jen jednu disciplínu.

Jablonecký ČEZ handy kvadriatlon startuje plaváním v přehradě na 400 metrů. Po odplavání dvojice osedlají kánoi a znovu vyrazí na vodu. Tentokrát budou muset zdolat trasu o délce 1500 metrů. Jakmile se vylodí na břeh, přesunou se do depa a pustí se do cyklistické části. Okruhy kolem jablonecké přehrady budou mít v součtu osmnáct a půl kilometru. Mezi každým ujetým okruhem se účastníci zastaví na stanovišti elektronické střelnice, aby zde zdolali pět terčů. Za špatné střílení jim budou přičteny trestné sekundy.

Cílem projektu je primárně ukázat, že sport je pro každého. Není určen jen profesionálům, popřípadě lidem bez handicapu. Sportovat, být aktivní a bavit se, může podle organizátorů opravdu každý. Handy kvadriatlonu se tak účastní vozíčkáři, amputáři, nevidomí nebo lidé s dětskou mozkovou obrnou.

V tomto závodě nejde o to být první, ale společně se bavit a prožít něco výjimečného! Projekt vznikl na podporu integrace handicapovaných do společnosti ve spolupráci s Nadací ČEZ.

Každý, kdo dokončí závod, získá originální medaili a dárkovou tašku. Svou účastí a popřípadě umístěním, sbírají účastníci body v celkovém seriálu ČEZ handy kvadriatlonů v roce 2016. Vítěz celého seriálu s nejvíce nasbíranými body vyhraje dva kusy unikátních hodinek PRIM KVADRITLON v hodnotě 20 000 korun (ručně vyráběné sportovní hodinky v limitované sérii).

Součástí sportovního dne na jablonecké přehradě je také Mistrovství České republiky v dálkovém plavání nebo recesistický běh okolo přehrady na běžkách. Pro ty, kdo přijdou fandit, bude připraven program pro celou rodinu, včetně MINI kvadriatlonu pro děti s rodiči.

Pokud si kvadriatlon hodláte vyzkoušet, určitě vás potěší, že není potřeba platit žádné startovné. Registrace je pro všechny zdarma na www.cestazasnem.cz Pokud raději budete jen fandit, bude pro vás připravený bohatý program a sportovní podívaná pro dospělé.