Lávka přes Jizeru u Střediska volného času Mozaika je jednou z dominant Železného Brodu. „Už by s ní chtělo něco udělat. Železné prvky jsou zrezavělé, asfalt se loupe," ukazuje dvaapadesátiletý Ladislav, bydlící v nedalekých domech na Jiráskově nábřeží. Problém je ale ještě horší. „Na základě posudku, vypracovaného v roce 2016, jsme se rozhodli začít pracovat na úplně nové lávce, která se bude nacházet ve stejné lokalitě, a která nahradí lávku stávající a dožívající," popsal František Lufinka, starosta Železného Brodu.

Železnobrodská radnice proto oslovila architekty, aby zpracovali studie, jak by měla nová lávka vypadat. Na radnici se sešlo šest návrhů, mezi kterými mohou dnes obyvatelé města vybírat. Do úvahy přichází oblouková lávka, zavěšená nebo visutá. Každé řešení je něčím zajímavé, každé má své pro a proti.

Návrh lávky přes Jizeru v Železném Brodě. Ta stávající notně chátráZdroj: MěÚ Železný Brod

Současnou lávku čeká v budoucnu likvidace. Radnice ale chce, aby se tak stalo až poté, kdy bude nová dostavěna. Nová lávka tak bude o několik metrů posunuta.

Lávka je nepřehlédnutelným prvkem lokality. Za dlouhá léta sem patří a lidé ji vnímají jako samozřejmou součást života. „Má nezastupitelnou pozici v dopravní kostře města a nelze ji z města jen tak vyřadit," doplnil Martin Řehák z odboru rozvoje města. Anketa ke vzhledu nové lávky je k vyplnění v elektronické formě na odkazu, který najdou zájemci na webu města zeleznybrod.cz nebo formou hlasovacího lístku, který obdrží v březnovém vydání Železnobrodského zpravodaje. Termín pro vyplnění a odevzdání anketního lístku je 19. dubna letošního roku. Radnice vypsala ještě další anketu. Názor občanů žádá k navrhovaným povrchům komunikací v historické části města v Trávníkách. Varianty tvoří dlažební kostky v celé ploše, kombinace dlažebních kostek a asfaltu, asfalt v plné šíři nebo možnost popsat vlastní návrh. Tato anketa končí 31. března.