Letní kina v podobě velkých amfiteátrů, jako třeba v Liberci byl kdysi park před Zlatým lvem nebo velký amfiteátr u Lidových sadů, jsou zhusta minulostí. Někde se udržela v redukované podobě, jinde jde spíše o klubovou atmosféru pod širým nebem. Není letní kino jako letní kino.

KOMORNÍ LETNÍ KINO

V Liberci jsou v současné době jediným provozovatelem letního kina Lidové sady. S dramaturgem „Liďáků“, Michalem Kadlecem jsme se bavili na téma fenomén letních kin u nás. „V Lidových sadech jsme vyzkoušeli dva modely provozu. Do loňska bylo vstupné zpoplatněné, i když směšně, cca 50 – 60 kč vstup, od letoška je to zadarmo. Dohodli jsme se s restaurací Formanka, kde se lidé můžou občerstvit. A jak je to s návštěvností? Michal Kadlec k tomu řekl: „Je to skoro neodhadnutelné, návštěvnost má u nás výkyvy, nedávno jsem promítal Pulp Fiction a přišlo tři sta lidí. Na Ať žijí duchové jenom patnáct. Jsou filmy, kde bych vůbec nečekal větší zájem a přitom zaberou a nebo je to naopak. Sleduju to mezi mladými lidmi. Smlouvy máme s Warner Brothers a Bontonlandem“. Zahrada v Lidových sadech, kde je letní kino, je ideální komorní prostor, kde se dá příjemně strávit letní večer. Když prší může se promítat pod stanem, nebo je připraveno promítání uvnitř kulturního domu. Celý přesun zabere pár minut, návštěvníci se tedy nemusí bát, že by se nepromítalo.

Přípravy areálu pro jubilejní 25. ročník hudebního festivalu Benátská! pokračovaly 25. července v liberecké části Vesec. Festival proběhne od 27. do 30. července.
Benátská začíná zítra. Přípravy už vrcholí

POJĎME DO „LETŇÁKU“

V posledních letech by se mohlo zdát, že kina hynou na úbytě, což vykompenzoval nárůst multikin. Ale podle zasvěcených to ani tam není žádná sláva s návštěvností a výkyvy jsou taky velké. Letní kina nicméně zase ožívají, protože se stala zajímavou alternativou, jak strávit večer. Má to své kouzlo a v době, která je tak trochu ve všem „retro“, lidé ocení možnost zajít i na starší oblíbený film na větším plátně. Někde se daří provozovat letní kino i ve větším měřítku jako třeba v Jablonci nad Nisou. Na Horním náměstí v Palackého ulici je pro letní kino vyhrazen větší prostor, kde dostávají prostor novinky, zejména americké blockbustery. Jde tedy o kino lákající na velkofilmy, což s sebou nese také slušný počet návštěvníků, jistěže s výkyvy danými počasím nebo těžko odhadnutelnými důvody.

Letní kino najdeme i v pěkném areálu přírodního koupaliště v Hejnicích. Areál přímo navazuje na vodní plochu koupaliště, které je osvětleno loučemi a provozovatelé upozorňují na travnatý svah, kde si mohou diváci užít filmové lahůdky na dekách. Pár laviček a tráva. To je trend, který se rozjíždí i v menších městech,ať už v Novém Boru, kde je „Letní DVD kino“ nebo třeba v České Lípě, kde je letní kino umístěno v atraktivní lokalitě vodního hradu Lipý. Zde je program rovněž zaměřený na starší filmové hity.  Spojení letního kina s příjemným místem je jedna z věcí, pro které stojí za to si udělat pěkný večer s filmem. Multikina nejsou všechno. Pojďme zase do letňáku.