Po letech příprav projekt zahájilo město loni v prosinci. Měl by pomoci například lidem, kteří nemají jinak šanci dostat se ze soukromých ubytoven. Výsledkem by mělo být, že člověk zapojený do projektu si bude schopný platit své závazky spojené s bydlením. Úspěšnost ukáže až čas.

Na projektu spolupracuje šest poskytovatelů sociálních služeb. Jde o třístupňový systém bydlení. Prvním je krizové bydlení v rámci nízkoprahových zařízení, jako jsou noclehárny, azylové domy, ubytovny pro matky s dětmi, domy na půli cesty. Další dva stupně znamenají bydlení v městských bytech, kdy lidem zařazeným do projektu budou pomáhat zvládat problémy terénní pracovníci. V tréninkovém druhém stupni získají klienti bydlení na kratší dobu. Pokud se osvědčí, město jim smlouvu prodlouží.

Třístupňový systém bydlení

„Například do druhého stupně tak mohou postoupit jen ti klienti, kteří mají zajištěnu práci, pokud mají dluhy z minulosti, musejí pět až sedm měsíců prokazovat jejich aktivní splácení a podobně. Souběžně vzorně spolupracují s terénní sociální službou," uvedl náměstek primátora pro sociální oblast Ivan Langr (Změna pro Liberec).

Žena zařazená do druhého stupně spolupracuje s Člověkem v tísni. „V případě, že klientka v budoucích měsících získá dodatečné kompetence v oblasti bydlení, bude navržena do třetího stupně, kde jsou již nájemní smlouvy s delší platností. V případě neúspěchu ale může klesnout zpět do prvního stupně," dodal náměstek.

Další byty chtějí pořídit z dotací

V přidělování bytů bude Liberec pokračovat také v dalších měsících. Do projektu chce radnice podle náměstka zapojit i soukromé poskytovatele ubytování.

Přednost budou mít nízkopříjmové rodiny s dětmi, lidé žijící v nevyhovujících podmínkách, ohrožení sociálním vyloučením nebo se zdravotním hendikepem.

Liberec má k dispozici zhruba 1200 bytů, většina je ale obsazená. S pomocí dotací chce proto město další byty pro sociální bydlení postavit nebo odkoupit.

Podle analýzy, kterou si město nechalo v minulém roce vypracovat, je sociálním vyloučením ohroženo 6000 až 7000 obyvatel stotisícového města. Před dvěma lety jich byly 4000.