„Celkem se nyní připravuje 37 akcí za 405 milionů korun," uvedl hejtman Martin Půta.

Ve Frýdlantském výběžku chce letos kraj opravit a rozšířit 24 kilometrů silnic nižších tříd za 270 milionů korun. Většinu pokryje dotace. Dalších 23 milionů bude stát rekonstrukce silnice z Nového Města pod Smrkem na Ludvíkov.

K velkým letošním akcím patří rekonstrukce silnice z Borku do Troskovic na Semilsku a z Borku přes Vidlák, která přijde na 80 milionů korun. Necelých 20 milionů si vyžádá 2,6 km dlouhý úsek z Benecka na Mrklov u Vrchlabí.

Na Českolipsku se oprav dočká například silnice třetí třídy z Pihelu do Skalice u České Lípy, skoro 14 milionů bude stát oprava silnice vedoucí přes Zákupy. Asi nejdelším opravovaným úsekem bude deset kilometrů mezi Dubou, Ždírcem a obcí Luka. V červnu by měly začít práce na silnici v Jablonném v Podještědí.

Liberec do oprav svých silnic letos vloží asi 46 milionů korun. Největší akcí bude rekonstrukce frekventované ulice Dr. Milady Horákové za 28 milionů. Až do listopadu se bude pracovat na Šamánkově ulici, ve které sídlí Obchodní akademie, základní i průmyslová škola, a Oblačné ulici. Obě budou uzavřené. V březnu se začalo pracovat na výstavbě silnice mezi Kunraticemi a Jabloncem nad Nisou, která v roce 2018 přinese rychlé spojení s Libercem.

Kromě vlastního rozpočtu Liberecký kraj peníze na opravy silnic čerpá od státu a z EU. „Ze Státního fondu dopravní infrastruktury obdržíme dotaci přes 127 milionů, plánujeme také zahájit první tři akce z Integrovaného operačního programu v objemu 90 milionů," řekl krajský radní pro dopravu Vladimír Mastník.