Akce Ukliďme Jizerky pořádaná Společností pro Jizerské hory, přitáhne do hor vždy dostatek turistů. Chtějí si totiž hory uklidit.

Úklidová akce se koná dvakrát do roka, vždy na jaře a na podzim. „Odpady po turistech se při akci obvykle naplní velkoobjemový kontejner," poznamenala Lenka Javůrková ze Společnosti pro Jizerské hory.

Zájemci si mohli na informačních centrech v Bedřichově či v Jablonci vyzvednout pomůcky na úklid pytle či rukavice. „Chodím na Ukliďme Jizerky pravidelně. Hory mám rád a rád jim pomůžu," popsal dvaačtyřicetiletý Jan z Jablonce. Letos vyrazil s kamarády na úklid podruhé, celkem ale sbíral odpadky v Jizerských horách už asi desetkrát. „Je to pěkná procházka a dobrá práce k tomu. Nejvíce jsem sebral asi PET lahví, pak nějaké sáčky od sušenek a tak podobně," popsal Jan, který do hor vyrazí uklízet i příští rok.

Kolik odpadu se v horách posbíralo, nedokázala Javůrková ještě odhadnout. „Svážíme odpadky dnes, a zřejmě znova ještě příští týden. Někdy nám totiž lidé nahlásí odložené pytle až dodatečně, nebo na to úplně zapomenou a ohlásí to někdo jiný, kdo na ně pak o dalším víkendu narazí," vysvětlila. „Sváželi jsem odpadky z okolí Raspenavy, Rudolfova, Bedřichova a Hrabětic. V druhém svozu se chystáme do centrální části Jizerských hor a na místa, která nám účastníci ještě třeba nahlásí," doplnila.

Odpadkové koše jsou v Jizerských horách většinou jen na parkovištích, u turistických tras chybí, jejich odvoz by byl totiž komplikovaný. V minulosti několikrát dobrovolníci narazili uprostřed lesů i na černé skládky. Objevili odložený starý gauč, kočárek, vyhozená kamna nebo pneumatiky. „Letos zatím nikdo takovou černou skládku neohlásil," řekla Javůrková . „Našli jsme ale rozbitou záchodovou mísu a jedna paní nahlásila v lese zarostlou pohovku, její vyproštění nás ale teprve čeká," doplnila.

Akce Ukliďme Jizerky se koná pravidelně dvakrát do roka od roku 1999, na jaře a na podzim. Do úklidu se zapojují rodiny, školy i různá zájmová sdružení. Sami si rozhodují, do jaké části hor zamíří. Organizátorům musejí jen dát vědět, kde pytle zanechali. „Nasbírané odpadky mohou dobrovolníci nechat kdekoliv u cesty a nahlásit nám jejich polohu, my už zajistíme jejich svoz a likvidaci," uvedla Javůrková.

Úklid v Jizerkách nebyl jedinou akcí tohoto druhu v regionu. V rámci kampaně Ukliďme svět! (Clean Up the World!) zorganizovali několik akcí také přátelé přírody z liberecké Armillarie. V Liberci se už uklízel lesík Opičák u letiště, Vesecké údolí nebo lesopark Příkrý vrch. Na 30. října chystá spolek čištění okolí Ruprechtického cvičáku. Sraz je v 10 hodin nad zastávkou MHD na psím cvičišti.