Dobrovolníci vyrazí uklízet napříč Jabloneckem, od měst přes vesnice po lesy a řeky. V samotném Jablonci se uskuteční hned několik úklidových akcí. Třeba úklid prosečských lesů si vzala na starost Šárka Glosová. „Uklidíme nepořádek po bezdomovcích v lesích pod prosečskou rozhlednou," upřesnila organizátorka. Dobrovolníci mohou přijít dnes v 9 hodin na konec ulice Jezdecká, kousek za jízdárnou. Později se mohou vydat uklízeče do lesů.

Ředitelka Nadace Preciosa Andrea Kroupová a projektová manažerka Martina Motshagen předaly šek na čtvrt milionu korun ředitelce Marcele Škodové a primářce Aleně Schmoranzové v Ústav chirurgie ruky a plastické chirurgie Vysoké nad Jizerou
Desetiletému Josefovi pomáhá s léčbou postižené ruky unikátní aparát


V 10 hodin vyrazí dobrovolníci uklízet řeku Kamenici. „Vodáci budou čistit převážně nepřístupný pravý břeh a pěší půjdou po Palackého stezce a budou čistit dostupná místa na levém břehu. Bohužel se k nám donesly zprávy, že se zas v nejbližším okolí objevili nové černé skládky," poznamenal za zdejší organizátory Petr Čech.

Po dnešním obědě se na úklid obce a okolí vrhnou v Radčicích na Železnobrodsku. Akci tu zajišťuje obecní úřad. Místní dobrovolníci se sejdou u hospůdky U Hasičů. „Zde bude rozdáno příslušné vybavení. Od půl čtvrté bude k dispozici ohýnek a menší občerstvení pro vracející se skupinky," doplnila Dagmar Havlová, starostka obce.

Uklízet se bude i v Železném Brodě, taktéž pod taktovkou radnice. „Zapojit se dobrovolníci mohou samozřejmě i v jiný den, stačí pouze nahlásit předem, které místo uklidí, počet osob a datum úklidu. Termín by však neměl být vzdálený od soboty 8. dubna. K úklidu poskytneme pracovní rukavice a pytle," sdělil Vítězslav Prchal z odboru životního prostředí železnobrodské radnice.

Ale uklízet se bude i jinde a jindy. V sobotu v 9 hodin vyrazí uklízet třeba v Harrachově. „Jako každoročně si dobrovolníci vytvoří skupinky, které vyberou místa ve svém okolí, které potřebují uklidit," sdělil Jaroslav Čech, místostarosta města.

I V NEDĚLI…

V neděli 9. dubna vyrazí uklízet v Josefově Dole pod taktovkou spolku Centrum Aura. „Uklidíme především park, centrum, lesík za knihovnou, prostor obecního veřejného hřiště," vypočítala za organizátory Petra Slavíková.

…POTÁPĚČI NA PŘEHRADĚ AŽ V KVĚTNU

Potápěči jabloneckého spolku Snakesub uklidí 3. května na jablonecké přehradě.
„V plánu je úklid přehrady jako pod vodou tak nad vodou, proto neváhejte zapojit do této akce celou rodinu. Pod vodou budou čistit potápěči a nad vodou mohou dospělí i děti, kteří nepotápí," zve Jaroslav Kočárek za Snakesub.

PO CELÉ REPUBLICE

Ukliďme svět, ukliďme Česko je dobrovolnická úklidová akce, která probíhá na území celé České republiky (a dokonce na pár místech mimo ni). Jejím cílem je uklidit nelegálně vzniklé černé skládky a nepořádek.

V roce 1992 se Český svaz ochránců přírody přidal k právě vznikající celostátní iniciativě Clean up the World! (Ukliďme svět).
Na jaře 2014 organizoval spolek Ekosmák první ročník úklidové akce s názvem Ukliďme Česko.

Odemykání Jizery 2015
V sobotu na Malé Skále odemknou Jizeru


Po dalších dvou letech se zrodil nápad obě akce spojit a dát tak vzniknout největší dobrovolnické akci v České republice. Spojením se podařilo v roce 2016 oslovit a aktivně zapojit přes 86 000 dobrovolníků a sebrat přes 1600 tun odpadu (z toho 23 procent vytřídit)! Do úklidů se zapojily stovky škol, spolky, sdružení, hasiči, záchranáři, policisté, vodáci, turisté, sousedé, studenti, maminky, důchodci, celá města, obce i několik mediálně známých tváří.