Na jeden a půl tisíce mladých lipanů podhorních vysadili frýdlantští rybáři tento týden do řeky Smědé, v Raspenavě, ve Frýdlantě u pivovaru a v Poustce. Jde přitom o každoroční akci, která má zajistit v řece stálou populaci lipanů.

„Lipany jsme přivezli z líhně v Železném Brodě a rozvezli jsme je na tři místa na Smědé. Tady ve Frýdlantu jich do řeky putovaly zhruba tři stovky," vysvětlil člen výboru MO ČRS Frýdlant Petr Baláž. Jak velké procento ryb se dožije dospělosti, si rybáři netroufají odhadnout.

„Je jasné, že část ryb poslouží jako potrava přirozeným predátorům, kteří na Smědé jsou. Volavkám, vydrám a dokonce tu máme i morčáka, což je velká bílá kachna původem z Polska," podotýká Petr Baláž. Nicméně i přesto jsou lipani v řece stále v celkem hojném počtu.

Frýdlantští rybáři nezískávají ryby jen z cizích líhní, mají i své vlastní a to pro pstruha potočního, sivena a dodatkově i pro pstruha duhového. Ryby, které dosáhnou stanovených mír, vypouštějí nejen do Smědé, ale putují na vysazení i do dalších lokalit kraje.