Po osmi letech se museli Lyžníci přesunout z tradičního areálu Kedr na lyžařský vlek Filip. Změn ostatně doznal i samotný sobotní program. Přesto všichni hodnotili letošní ročník jako velmi vydařený. Nikdo se nezranil a materiál ve většině případů vydržel. „Jsem rád, že jsme Lyžníky udělali. Nedostatek sněhu málem celou akci zhatil, ale díky Janu Kohoutkovi, majiteli lyžařského areálu Filip, se to povedlo," byl rád starosta Smržovky Marek Hotovec. Ten zatím nevynechal ani jeden ročník. Letos jej nezastavila ani chřipka.

Ostatně o oblibě této akce svědčí i její návštěvnost, ať divácká, tak lyžařská. „Letos se přihlásilo 45 závodníkům, což je vynikající. Loni, při jubilejním 20. ročníku bylo asi o dvacet více, takže to není zase tak vysoká ztráta," zhodnotil množství lyžníků, kteří do Smržovky dorazili. Sám přiznal, že sami dopředu volali a zjišťovali, jestli se jezdit bude.

Všichni lyžníci ve zdraví přežili

Vzhledem k tomu, že se jezdilo za plného provozu, způsobili doboví lyžaři na sjezdovce pozdvižení. Kontrast byl největší při první disciplíně (krasojízda), kdy se vmísili mezi moderní lyžaře. „Železné hrany udělají svoje, ale dokázal jsem jim, že i na dřevěných lyžích to jde," smál se při dojezdu jeden z účastníků.

Ani tento rok nechyběl dobový snowboardista, který jako vždy budí obdivy. „Půjde to. Dám si ještě jednu tréninkovou jízdu a půjdeme na to," informoval hned po prvním dojezdu.

Tu správnou atmosféru nakonec dotvářelo i pravé zimní počasí. Také duch Jizerských hor Muhu si tuto sportovní akci s recesistickým nádechem oblíbil a tak se všichni dočkali sněhových vloček. „Jsem trochu zmrzlá, ale bylo to opět super. Poprvé jsme tu byli vloni," řekla Lenka z Jablonce, která do Smržovky dorazila s celou rodinou. Nejmladšího Honzíka podle ní nejvíce bavila krasojízda.

O pády letos nebyla nouze. Střídající se ledové plotny s nahrnutým sněhem nesvědčily především méně zdatným lyžařům a lyžařkám. Zmiňovaná krasojízda byla tou nejméně krkolomnou disciplínou. „Vyhrál asi pětiletý klučina s otcem. Jeli spolu spojení klackem, kdy otec řídil syna," uvedl Hotovec.

Následně se sportovci vydali na druhou stranu sjezdovky, kde proběhly další dvě disciplíny. Techniku a fyzickou připravenost lyžařů prověřil zhruba dvacetimetrový sjezd s následným výběhem zpět na start. Jezdilo se paralelně, a kdo chtěl uspět, musel trať zvládnout za nějakých 13 až 15 vteřin.

Divácky neoblíbenější je poslední hup-skok-let. Nejlepší letci přitom na 1,5 metru vysokém můstku překonali hranici 6 metrů. Lyžníci si navíc poradili i s poměrně krátkým dojezdem a v diváckém sektoru neskončil nikdo. Navíc nedošlo ani k žádnému vážnému úrazu, což nebývá vždy pravidlem. „Materiál vydržel a všichni ve zdraví přežili," liboval si starosta Hotovec.