Fanoušci Ajaxu Amsterdam jsou zjevně jedni z „nejdivočejších", jež kdy jablonecká Střelnice hostila. Vyberme jen dvě události z poslední doby. Vloni v dubnu prohrál Ajax ve finále Nizozemského fotbalu se Zwolle 1:5. Zápas byl dvakrát přerušen kvůli pyrotechnice, kterou fanoušci Ajaxu házeli na hřiště. Už před zápasem policie zadržela 19 lidí, některé za to, že se na stadion snažili pronést pyrotechniku.

25. listopadu pak francouzská policie zadržela stovku příznivců Ajaxu před utkáním fotbalové Ligy mistrů s Paris St. Germain. Proč? Tvrdé jádro fanoušků chodilo po ulicích s železnými tyčemi a zamaskovanými obličeji.

I do Jablonce?

Někteří z nich dorazí zřejmě i do Jablonce. Proto policie vyhlásila stupeň pohotovosti.

„Zápas je ze strany policie vyhodnocen jako vysoce rizikový, čemuž bude odpovídat i opatření, na které se policisté připravují," potvrdila Dagmar Sochorová, mluvčí jablonecké policie.

V pohotovosti budou policisté z pořádkové, dopravní i kriminální služby, členové Antikonfliktního týmu, kteří budou důležitým komunikačním prostředníkem pro nizozemské fanoušky. Do opatření jsou začleněni i jablonečtí strážníci.

„Na stadionu bude z důvodu zajištění bezpečnosti také zvýšený počet pořadatelů a pracovníků bezpečnostní agentury, kteří budou v úzkém kontaktu s policisty," sdělil mluvčí FK Jablonec Štěpán Hanuš.

Čtvrteční fotbalový zápas a příjezd čtyř stovek fanoušků Ajaxu do Jablonce částečně omezí i dopravní obslužnost zejména v blízkosti a okolí stadionu. Obyvatelé Jablonce tudíž mají očekávat jistá momentální omezení, která budou nutná pro doprovod fanoušků na stadion.

Z tohoto důvodu dojde v odpoledních hodinách k omezení dopravy na ulici Turnovská, Pražská, Vrkoslavická, U Stadionu a přilehlých komunikacích. Policisté budou stovky fanoušků doprovázet přímo na stadion.

Jako vždy bude platit dočasná úprava dopravního značení v ulicích Vrkoslavická a U Stadionu, a to již před zahájením samotného utkání, v jeho průběhu i bezprostředně po jeho ukončení.

„S ohledem na tyto skutečnosti žádáme občany Jablonce, aby ve čtvrtek 27. srpna v inkriminovaný čas využili pokud možno ke své jízdě jiné trasy mimo okolí fotbalového stadionu. To proto, aby nedocházelo ke zbytečným kolizním situacím a nemuseli čekat v kolonách," vyzvala Sochorová.

Přijedou i ti fanoušci nizozemského týmu, kteří nebudou mít na utkání vstupenku a v Jablonci podle FK Jablonec již nebude možnost v den zápasu si ji zakoupit. Z tohoto důvodu bude v ulicích města zvýšený počet policistů z pořádkových sil, kteří budou monitorovat situaci ve městě a dohlížet na pořádek. Pro návštěvníky, kteří mají vstupenku na západní tribunu (tribuna B), bude otevřen vstup pouze po kovovém schodišti na její spodní straně.

„Žádáme všechny Jablonečany, aby byli shovívaví a respektovali v den fotbalového utkání mezi celky FK Jablonec a Ajax Amsterdam veškerá dočasná opatření, která policie chystá z důvodu zajištění bezpečnosti ve městě. Opatření tohoto typu jsou nutná s ohledem na masivní počty fanoušků zejména hostujícího týmu, kteří se do Jablonce chystají," doplnila policejní mluvčí.

Policie bude aktuálně o problémech a dalších opatřeních informovat.

Odvetný zápas play-off kola Evropské ligy mezi mužstvy FK Jablonec a Ajax Amsterdam začne na stadionu Střelnice v Jablonci ve čtvrtek 27. srpna v 18 hodin.