Oproti předpokladům ale není situace nijak dramatická „V pátek se dalo projet trochu pomaleji, ale v sobotu dopoledne už jsem projel plynule," přiblížil Pavel Storka z Turnova. „Moc ale celou tuhle akci nechápu, mění se svodidla za svodidla," přidal svůj postřeh.

Čtyřproudová silnice patří Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Stávající svodidla jsou měněna především v okolí pevných překážek, jako jsou mostní opěry a střední pilíře nadjezdů. Chybějící svodidla jsou doplňována podle požadavků Policie ČR a návrhu projektanta.

Do žlutých kontejnerů mohou lidé vhazovat směsné plasty. Novinku oceňují.
V Jablonci už nejsou žluté kontejnery jen na PET lahve

„Cílem projektu je tedy především zvýšení bezpečnosti provozu pro řidiče vozidel, kteří v budoucnu havarují do svodidel s vyšší úrovní zadržení," poznamenala Nina Ledvinová, mluvčí ŘSD.

Motoristé musí počítat se zdržením mezi Turnovem a Libercem až do srpna.

Práce na výměně svodidel začaly už loni v září, na zimu je ale Ředitelství silnic a dálnic, které je investorem, přerušilo. Modernizace bezpečnostních systémů na silnici přijde na 132 milionů korun.

PLYNULEJŠÍ PROVOZ

Práce budou postupovat po etapách na třináctikilometrovém úseku od Jeřmanic po Ohrazenice. V minulém týdnu začaly práce instalací dopravního značení u Hodkovic nad Mohelkou.

„Poučili jsme se z loňského roku, kde to bude možné, udělají se dva jízdní pruhy. Zhotovitelská firma zjistila, že zejména, když bude dělat střední dělící pás, tak nebude potřebovat takovou šíři pracovního prostoru," řekl vedoucí krajského odboru dopravy Jan Čáp.

V opravovaném úseku je navíc podle něj vozovka většinou širší než na loni upravovaných úsecích, proto by měly být dva pruhy na většině úseků, což umožní předjíždění pomalu jedoucích aut. „Měl by tam být 3,5 metru široký krajní pruh a nejméně 2,5 metru široký pruh pro předjíždění. Rychlost bude snížena na 80 kilometrů v hodině," dodal Jan Čáp.

Výměna svodidel však není jedinou komplikací, která letos motoristy na silnici 35 na Liberecku čeká. „10. dubna začne úplná uzavírka připojení na silnici první třídy ve směru od nádraží v Liberci, potrvá až do konce května," řekl Čáp.

Na letní měsíce je v plánu i rekonstrukce sjezdu z průtahu směrem k Centru Babylon a do města. „V plánu je od června úplná uzavírka pásu pětatřicítky směrem na Chrastavu od nájezdu od Jablonce až ke sjezdu k Babylonu, kde se bude kompletně sundávat mostní konstrukce," doplnil. Bude se tam stavět nová silnice s třetím přídavným pruhem.

Začínají se rekonstruovat silnice i první třídy 13 a 14 v Liberci, které byly v minulých letech nahrazeny přeložkami, a měl by je převzít Liberecký kraj. „Jsou to silnice přes Šaldovo náměstí a z Liberce na Stráž, které by v budoucnu měly být krajskými silnicemi," řekl Čáp.

Oprava silnice. Ilustrační foto.
Silnice opraví z evropských dotací, první úseky přijdou na řadu v létě