U příležitosti mezinárodního dne seniorů, který připadá na 1. října, se v Jablonci nad Nisou koná Týden seniorů, a to již posedmnácté.

Sedmidenní akce odstartovala slavnostním zahájením v kostele sv. Anny, za přítomnosti mnoha diváků i vedení města. „Jedná se o pravidelnou akci a já věřím, že má smysl. Nejen touto událostí se snažíme seniorům poděkovat za jejich přínos společnosti a zároveň se snažíme o jejich aktivizaci, aby netrávily dny doma a život je stále bavil,” uvedl primátor města Petr Beitl.

Cílem akce je ukázat veřejnosti, že v každém věku si mohou lidé užívat života, mít své zájmy a koníčky, a že stáří neznamená smutek a samotu.

Ilustrační snímek
V Jablonci startuje Týden seniorů

V rámci zahájení proběhl i koncert kapely Nautica a seniorského souboru Izerína, který čítá 32 členů. „Obdivuji aktivní seniory, kteří se účastní kulturního dění a dělají i něco pro ostatní,” sdělil náměstek primátora Lukáš Pleticha. Pořady během týdne nabídnou kulturu, turistiku, soutěž i gastronomii. „Máme připravený rozmanitý výběr akcí, které osloví všechny seniory napříč věkem i zálibami,“ řekla Lucie Kocourková z oddělení školství, kultury a sportu jabloneckého magistrátu. „Nejvíce se těším na sobotní program, sama ráda peču například ořechové koláče,” dodala paní Dana.

Prvňáci ze základní školy Jablonec nad Nisou - Rýnovice se fotili 14. září do projektu Naši prvňáci. Na snímku je s nimi třídní učitelka Lenka Chaloupková.
Naši prvňáci ze ZŠ Jablonec nad Nisou - Rýnovice a ZŠ Nová Ves nad Nisou

V pátek je pro seniory připraven bohatý program ve velkém sále jabloneckého Eurocentra od 15 hodin. Na Jabloneckém ořechobraní mohou návštěvníci ochutnat všemožné dobroty z pistácií, lískových, vlašských a dalších druhů ořechů. V Eurocentru se koná i sobotní program v podobě vzpomínkového odpoledne. Od 15 zde vystoupí hlasatelé Československé televize Saskia Burešová, Marie Tomsová a Alexander Hemala. Týden zakončí Taneční odpoledne s Cimbálovou muzikou Bohuslava Eliáše, a to opět v Eurocentru od 14 hodin.