VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Práce kuchaře je pestrá

JABLONEC NAD NISOU - Jiří Falta působí v jablonecké nemocnici téměř deset let. Řekl, že nemocniční restaurace se se soukromníky nedá srovnat. Našel zde zázemí a jistotu.

13.9.2007 1
SDÍLEJ:

Jiří Falta, kuchař v jablonecké nemocniciFoto: DENÍK/Lenka Střihavková

Jak vypadá běžný den kuchaře v jablonecké nemocnici?

Na pracovišti musím být ráno v pět hodin, poté začíná příprava na snídani, která se podává v sedm hodin. Oběd pak připravujeme na půl jedenáctou a večeři na sedmnáctou hodinu odpolední. Konec směny mám v 18 hodin. Pokud se konají rauty a jiné akce připravujeme během dne chlebíčky a jiná pohoštění. Záleží, co si zákazník přeje. Pokrmy připravujeme na míru.

Vaříte také neobvyklá speciální jídla?

Ano, v sortimentu máme i nadstandardní jídla, například Pangácius neboli sumeček žraločí, což je dietní bílá ryba bez kostí. V restauraci nemocnice míváme i jelení hody a akce na téma různých kuchyní, od italské až po například čínskou. Jednou za měsíc se snažíme vklínit mezi běžné pokrmy něco neobvyklého. Běžně má restaurace výběr ze šesti jídel a pacienti ze tří. Jiné je to, když lékař určí dietu.

Co vás na práci kuchaře nejvíce baví?

Vyučil jsem se jako kuchař číšník a v kuchyni se pohybuji již dvanáct let. Ale až v nemocniční kuchyni jsem našel silné zázemí, jistotu a slušné zacházení s personálem. O tom také vypovídá má desetiletá praxe zde. Práce mě baví, protože není stereotypní ač si to mnozí myslí. Práce je pestrá především díky obměně pokrmů.

Jaký je tedy rozdíl mezi běžnými kuchyněmi v restauraci a restaurací v nemocnici?

Jak už jsem řekl, v nemocnici mám zázemí, jistotu, slušné zacházení, za práci jsme všichni patřičně ohodnoceni. U soukromníka jsem toto postrádal, mám s nimi špatné zkušenosti. Například vzít si dovolenou bylo téměř nemožné. Pokud to jen bude možné, určitě neplánuji změnu pracovního místa.

Setkal jste se za léta praxe s nějakým neobvyklým přáním od zákazníka?

To se nedá říci, vždy se snažím vyhovět zákazníkovi. Mezi zajímavosti bych zařadil jelení galantýnky.

13.9.2007 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

HC Vlci. Ilustrační snímek.

Vlci se tvrdě připravují, míří na led Nymburku a Děčína

Judo z Jablonce

Judistům svitla opět naděje na halu

Zloději na festivalu vykrádali stany i kapsy návštěvníků

Doksy – Festival Mácháč přilákal do Doks nejen fanoušky taneční hudby, ale i zloděje.

K přehradě dotáhli lyže a sníh

I přestože je srpen, nadšenci do zimních sportů dovezli na jablonecká slunka sníh z liberecké Home Credit Areny.

Supervýhodná nabídka? Pět tipů, jak nenaletět při zhodnocování peněz

I relativně nízká finanční gramotnost Čechů může za to, že čas od času skočíme na „supervýhodnou“ nabídku zhodnocení peněz, která se nakonec promění v totální fiasko. Pokud byste rádi investovali svoje úspory, nevynechejte následující tipy. 

Jablonečtí to měli rozhodnout hned

Jablonec n. N. – Bývalý hráč Dukly a Jablonce, Rudolf Gergel, který nedávno oslavil pětašedesáté narozeniny, k zápasu I. fotbalové ligy s pražskou Duklou řekl: „Měli jsme rozhodnout už v první půli a byl klid.“ Zápas skončil po nevydařené jablonecké penaltě remízou 2:2 (2:1).

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení