Šedesát osm let sloužil Liebiegův palác jako sídlo Oblastní galerie Liberec. Ta se ale v únoru 2014 přestěhovala do objektu bývalých Lázní a Liebiegův palác osiřel. Radnice si sice nechala vyhotovit tři studie na jeho využití od architektů z ČVUT, TUL a libereckého architekta Petra Stolína, vše se ale točilo spíš v rovině teoretické. S konkrétním návrhem teď přichází ředitel komunitního centra Kontakt Liberec Michael Dufek. „Vlastně mě k tomu donutila situace, ve kterém se Kontakt nachází. V současné době jsme v nájmu v Palachově ulici, ale za rok a půl nám končí nájemní smlouva. Proto řeším, co s námi bude."

Kontakt poskytuje klubovou péči seniorům a zdravotně znevýhodněným občanům, ale i dětem. Poskytuje zázemí neziskovým organizacím, pořádá vzdělávací kurzy apod. „To všechno by šlo dělat i v Liebiegově paláci, dokonce ještě lépe, protože ve stávajícím sídle už nemáme prostorové kapacity na uspokojení veškerých poptávek. Rádi bychom naši činnost rozvíjeli dál, ale za současných podmínek to moc nejde," říká Dufek. Ten už také zpracoval projekt, se kterým obchází vedení města, památkáře a další. „Vyžádal jsem si podrobné plány budovy a zakreslil jsem do nich, co by v kterém patře mohlo být. Prostor je tu jak pro klubovou činnost, tak rehabilitaci, kavárnu, zázemí by tu našly i neziskové organizace, které nemají kde sídlit a podobně. Rád bych, aby ten dům sloužil všem Liberečanům. Dají se tu dělat aktivity, které mohou přitáhnout jak děti, tak jejich rodiče i seniory."

O tom, že současný stav Liebiegově paláci neprospívá, je přesvědčen i ředitel Oblastní galerie Jan Randáček. „Liebiegův palác je krásná stavba, ale trochu mě překvapilo, jak rychle začala budova chátrat poté, co jsem se odstěhovali," uvedl před časem. „Problém je hlavně s vlhkostí, se kterou jsme bojovali i my. Teď se projevuje mnohem víc. Je třeba s tím rychle něco dělat, protože jinak bude devastace pokračovat mílovými kroky."

Podle Dufka hovoří pro jeho záměr podobné finanční náklady. „Náklady na provoz Liebiegova paláce se u galerie pohybovaly ročně kolem 980 tisíc korun. My tady v Palachově ulici platíme ročně zhruba 930 000 korun, to není takový rozdíl. Navíc, kdybychom se přestěhovali, tak ty peníze dává město do svého, takhle jdou pronajímateli."

Mrtvá zóna

I podle památkářů by město mělo začít řešit celou lokalitu. „De facto od libereckého zámku přes Liebiegův palác po opuštěné tiskárny je to taková mrtvá zóna. Přitom jde o centrum města s přilehlými parky, které není nijak využito," tvrdí za památkáře Alena Řičánková. „Přilehlý park by šel určitě využít pro pikniky, mohly by se tam konat i svatby, hrát petanque využití je široké," navazuje Dufek.

Ten počítá i s tím, že část místností by sloužila jako muzeum rodiny Liebiegů, ve sklepení by pak mohly být technické dílny. „Lidé by se tam mohli chodit učit, jak vyrobit poličku nebo očalounit křeslo. O podobné věci je teď veliký zájem, ale nemají se to kde naučit." Podle svých slov chce Dufek minimálně rozpoutat veřejnou diskuzi, aby se osud Liebiegova paláce i centra Kontakt začal konečně řešit.