Osobní hrdinství mladého muže zřejmě zabránilo nejhoršímu. Neváhal a odlákal rozzuřené psy od skupinky dětí, i když byl sám pokousán do hýždí a nohy. Pak zavolal jablonecké strážníky a psy zdržoval tak dlouho, dokud mu ozbrojení muži nepomohli. Na místě zůstal zastřelený kříženec brazilské fily. 

HRDINA 

Vše začalo, když se muž procházel ulicí Řetízková. Kříženec ho nejprve kousl do hýždí a prokousl mu kalhoty, pak se muž schoval do svého auta a přivolal jablonecké strážníky.

„Před jejich příjezdem si ale všiml, že psi směřují ke skupince dětí a štěkají na ně. Vystoupil tak z auta a upoutal pozornost psů na sebe. Před psy, kteří se proti němu opět rozběhli, utekl k dětskému hřišti, kde vylezl na oplocení a psi pod ním běhali a štěkali až do příjezdu strážníků,“ popsala mluvčí jablonecké policie Dagmar Sochorová.

Strážníci se snažili agresivní psy odchytit, což se jim nepodařilo. Kříženec na jednoho ze strážníků zaútočil a ten ho za podmínek krajní nouze z bezprostřední blízkosti zastřelil.

„Strážník při použití zbraně dbal nutné opatrnosti, zejména aby nebyl ohrožen život či zdraví jiných osob,“ doplnila Dagmar Sochorová.

Druhého psa se podařilo strážníkům odchytit. Na místo poté dorazili i policisté. Ti zjistili, že majitelem zastřeleného psa je muž, který je v současné době ve vězení. „Pes neútočil poprvé. Minulý týden to odnesla kočka a pokousaný pán. Psa hlídal jeho kamarád, který se o něj snažil dočasně postarat. Je to majitel také odchycené fenky, ale bohužel tenhle pejsek byl nad jeho síly,“ popsala Dagmar Kubištová z jablonecké Ligy na ochranu zvířat, která na místo dorazila bezprostředně po zákroku.

„Vše se odehrálo před naším vchodem. Musím potvrdit že to jinak nešlo, ještě teď je mě z toho ouzko co kdybychom byly s dětmi venku, hyperaktivní dvojčata, ani nedomyslet,“ sdělila jedna z maminek bydlící na ulici.

„Jsem fakt ráda, že se nestala nějaká tragédie, jelikož v tu dobu chodilo ze školy hodně dětí. Klukům z městské policie velké díky,“ doplnila druhá.