Naposledy mohli najít za stěračem „pozdrav“ od policistů houbaři a výletníci v Jizerských horách, kteří si zřejmě jen chtěli zkrátit cestu, ale porušili tak zákon. Někteří i nevědomky.

POZOR KAM JEDETE

„Jeli jsme jen na houby a dostali jsme pokutu. Ani jsem si nevšimla, že by někde byl nějaký zákaz vjezdu,“ popsala zážitek houbařka Jana z Liberce. Jak ale upozornila krajská policejní mluvčí Vladimíra Šrýtrová, značka upozorňující na zákaz vjezdu na lesních cestách být nemusí. „Ze zákona do lesa motorová vozidla nesmí. Značení nebo závory doporučujeme tam, kam řidiči často protizákonně jezdí,“ dodala mluvčí s tím, že některé řidiče ovšem nezastaví ani závory.

Beata Rajská se svoji novou kolekcí ve Vratislavicích nad Nisou
POZVÁNKA: Vratislavice budou ve čtvrtek patřit módě a Beatě Rajské

OBLÍBENÁ MÍSTA JSOU POD DOZOREM

Ve spolupráci s lesníky se proto policie zaměřuje především na turisty oblíbená místa. Naposledy tak policisté kontrolovali oblast například kolem Souše, přehrady Černá Nisa, Josefova Dolu, na Bedřichově nebo v okolí Šámalovy chaty. „Řešili jsme hned několik případů, kdy řidiči zaparkovali svá auta tam, kde je to zakázáno. Těm byla buď uložena bloková pokuta přímo na místě nebo ji našli po příchodu k autu,“ vysvětlila Šrýtrová.

DOŽENOU I ČTYŘKOLKU

Mnohem větší problém než houbaři, kteří se často proviní jen špatným parkováním, jsou zběsilé jízdy motorkářů a především čtyřkolkářů. Ti mohou na přírodě, jak upozorňují lesníci, napáchat nešetrnou jízdou velké škody. Policie podle Šrýtrové už ale používá techniku, díky které se může dostat do míst, kam dříve tyto narušitele lesního klidu pronásledovat nemohla. „Disponujeme pěti kusy motorových čtyřkolek, které jsou určené do horských chráněných krajinných oblastí, i dostatečným počtem vycvičených a proškolených policistů,“ vysvětlila mluvčí krajské policie.

Motorkáři, ilustrační foto.
Motorkáři ohrožují lesy i lidi

PORUŠUJÍ ZÁKONY

Přestože se jedná o další čtyřkolky v terénu navíc, lesníci i tak jejich přítomnost vítají. „Raději, ať projede jednou za čas policejní čtyřkolka, než aby přibývalo těch, co jezdí po lese nezákonně,“ vysvětlil krajský ředitel Lesů ČR Ludvík Řičář, který upozornil, že počet těch, kteří si do lesa jedou užít adrenalin, stále stoupá. Podle policie tím ale mohou porušit hned několik zákonů, například zákon o přírodě nebo lesní zákon.