Program začal už ráno odhalením pamětní desky u mostu v Navarově, odkud vyjela tradiční Spanilá jízda Cyklostezkou Járy Cimrmana. Další cyklisté v historických kostýmech i ve sportovním vyráželi ze Zlaté Olešnice a od Minimuzea Na Mlatě ve Velkých Hamrech. V Tanvaldu se pak připojili pěší. Mířili do Příchovic.

Spanilé jízdy mají na Tanvaldsku svou tradici. "Před 11 lety se zrodil nápad pojmenovat část nově budované cyklostezky po Cimrmanovi a udělat na ní spanilou jízdu, ono se to díky Divadlu Járy Cimrmana a jeho hercům uchytilo a stalo se to už tradiční akcí," řekl při zahájení oslav bývalý starosta Tanvaldu Jan Polák, který stál u zrodu tradice. Cimrmanova stezka je zhruba 30 kilometrů dlouhá a vede z Navarova na česko-polskou hranici Kořenov-Orle, má devět zastavení, která Cimrmana představují jako stavitele, vizionáře, pedagoga a sportovce, objevitele nebo světoběžníka.

Cimrmanologové letos slaví tři kulatá jubilea. V přenosu z nealkoholické hudební vinárny U pavouka zazněla 16. září 1966 první zmínka o muži, který mu dal jméno. S myšlenkou založit divadlo přišel záhy poté - 29. října 1966 - rozhlasový redaktor Jiří Šebánek. "A jsem rád, že ho to tehdy napadlo," poznamenal dnes v Příchovicích spoluautor her Zdeněk Svěrák. Poprvé ale o pozůstalosti geniálního všeuměla, jak ho známe dnes, promluvil na rozhlasových vlnách vibrafonista Karel Velebný alias dr. Evžen Hedvábný 23. prosince 1966.

Divadlo Járy Cimrmana je dnes kulturní a společenský fenomén. Na své dětství v něm rád vzpomíná herec Vojta Kotek, který je synem manažera a herce scény Václava Kotka. "Já jsem vyrostl ne přímo na jevišti, ale v zákulisí toho divadla, mezi kulisami. Vybavuju si momenty, kdy jsem chodil s tatínkem do divadla, jezdili jsme na zájezdy, on mě hodně tahal s sebou," řekl ČTK mladý herec, který se dnes ochotně fotil se svými fanoušky. Uvedl, že rád sedával na osvětlovací rampě nad scénou. "Odtamtud jsem to odkoukával, měl jsem to z jiného úhlu, než to měl kdokoliv jiný," dodal. Díky tomu dobře zná všechny Cimrmanovy hry.

Nejoblíbenější hláška? Vulgární…

"Toto jsou rozumní chlapci? Vždyť je to tady jeden vedle druhého samý Debil nebo Blbeček! Se podivejte do zasedacího pořádku: Debil, Blbeček, Debil, Blbeček, Debil, Blbeček, Debil, Blbeček. Akorát támhle vzadu, to je snad jediná výjimka, sedí dva Blbečci vedle sebe." Věta, kterou ve hře Vyšetřování ztráty třídní knihy pronesl poprvé v roce 1967 dnes už zesnulý spoluautor hry Ladislav Smoljak, je podle ankety Českého rozhlasu a Divadla Járy Cimrmana nejoblíbenější hláškou z her Járy Cimrmana. Zvítězila s výrazným náskokem, svůj hlas jí dalo 13.090 lidí.

U příležitosti slavnostního zahájení 50. sezony pražského Divadla Járy Cimrmana v Příchovicích na Jablonecku dnes výsledky hlasování oznámil Český rozhlas. Do kraje, který je s postavou fiktivního českého všeuměla a velikána spjat, se dnes sjely tisíce jeho milovníků z celé České republiky, ale dorazili i lidé ze Slovenska. V Příchovicích českému géniovi před třemi lety otevřeli i muzeum s rozhlednou - Majákem Járy Cimrmana. Lze z ní dohlédnout až do Liptákova, kde údajně zemřel. Obec však většinou zahaluje mlha, což v Jizerských horách není ničím překvapivým. I dnes navzdory slunečnému počasí halil hory lehký opar.

Sobotním programem vyvrcholily oslavy Půlstoletí s Cimrmanem, program připomněl 50 let od příchodu Járy Cimrmana na vlny Českého rozhlasu a první zmínky o tomto českém géniovi. Divadlo Járy Cimrmana je dnes obrovský kulturní a společenský fenomén. Postava za půlstoletí zlidověla. V roce 2005 při hlasování o Největšího Čecha dokonce Cimrman dlouho v hlasování vedl, než byla postava jakožto fiktivní vyřazena. Výroky z jeho her zlidověly a lidé je často používají v běžném životě.

Do hlasování o nejoblíbenější hlášku z Cimrmana jich bylo vybráno 50. Na druhém místě skončila hláška: "Ale já bych to nejraději otočil a driftoval zpátky. K nám, domů, do Prahy, do Podolí, do lékárny, do prdele to je mi smutno." I tu pronesl zesnulý spoluautor her Smoljak, tentokrát ve hře Dobytí severního Pólu, která měla premiéru v roce 1985. Získala 8516 hlasů. Za ní s 7886 hlasy skončila hláška Zdeňka Svěráka, která poprvé zazněla ve hře Hospoda na Mýtince v roce 1969: "Notář mi vyprávěl, že dědeček byl vyhlášený samotář, lidem se vyhýbal a nikoho kolem sebe nesnesl, ale odjakživa toužil stát se hostinským. Nejdřív si zařídil hospodu u silnice na Písek. Ale chodili mu tam lidi."