„Tyto události jsou pro nás poměrně časté, neznamená to však, že bychom vyjížděli ke každé kočce, která vyšplhala na strom. To bychom nedělali nic jiného," vypráví Štrauchová. První rada, kterou tak od dispečerů majitelé nezbedných domácích miláčků uslyší, zní: Zkuste je nalákat na misku s mlékem. „Teprve, když nic nezabere a jejich páníčci už jsou před psychickým zhroucením, vyrážíme na místo," dodala s trochou nadsázky mluvčí. „Zachraňovali jsme například kotě, které uvízlo na stromě osm metrů vysoko a nemohlo dolů."

Telata v nádrži

V případě, kdy jde o život zvířete, hasiči neváhají. Mnohdy se jedná o zásahy, kdy je potřeba zapojit i těžkou techniku. To například, když se z nádrže na vodu ozývá naléhavé bučení telat. „Stalo se to loni v září. Hasiči se nejprve snažili vytáhnout je pomocí dřevěných podlážek, telata však místo, aby po nich vylezla, tak si na ně lehla," upozorňuje mluvčí na jeden z problémů, které musí zachránci často řešit. A to, že zvířata mnohdy nespolupracují. A tak v případě telat musely být nádrže vypuštěny a ke slovu přišla zmiňovaná těžká technika.

Srnka v plotě

Podobně zápasily jednotky i se srnkou, která se loni v únoru zapletla do plotu. Namísto toho, aby se po vyproštění dala na útěk, začalo se zmatené zvířátko zaplétat znovu. „Nakonec ji musel jeden z členů jednotky odnést do přírody," doplňuje Štrauchová.

Křečík v komínku

„Těch případů je řada - jezdíme vyprošťovat psy ze skruží, stejně tak srnky zapadlé do ledu, zaklíněné v plotech, zaseklou kunu mezi hromosvodem a domem či labuť zamotanou do vlasce," vypočítá Štrauchová. Někdy může jít i o úsměvné historky, kdy například hradečtí hasiči vyprošťovali křečíka zaseklého v komíně jeho plastového domku.

Špatný konec

Ne vždy ale končí zásahy dobře. Hasičům se například nepodařilo zachránit život srnce, která se propadla do ledu začátkem ledna ve Starých Splavech, a asi řada čtenářů si bude pamatovat případ vlčáka, který nepřežil pád do skalní průrvy v Českém ráji.

Zásah trval šest hodin a ani přes veškeré úsilí se psa nepodařilo vytáhnout živého. „Zákon nám ukládá chránit životy lidí, zvířat i majetek. To, jestli zvíře pojedeme zachránit nebo ne, vyhodnocuje operační středisko," uzavřela mluvčí.