Jizerská 50 se v neděli měla uskutečnit po 47., kvůli nedostatku sněhu ji ale museli pořadatelé zrušit. Paradoxně, když vyrazili účastníci „indiánského běhu" na trať, začalo sněžit. „Kdyby závod odložili na odpoledne, tak se mohlo závodit," vtipkovali na startu někteří z borců.

Řada z účastníků netradičního závodu absolvovala celou trasu zrušeného závodu. Mezi nimi i bývalá reprezentantka v běhu na lyžích a nyní krajská politička Zuzana Kocumová. „Líbilo se mi to moc, čekala jsem, že to bude horší," uvedla Kocumová. Z nedělní padesátky si odnesla několik neopakovatelných zážitků. Třeba, když sjížděla na lyžích po sněhem poprášené trávě dolů na Jizerku. „Tak rychle jsem po trávě ještě nejela," smála se. Na závod si vzala 16 let staré lyže, takzvané šutrovky. „Skluznice ale na nich zůstala," zmínila. Prvních šest kilometrů nesla Kocumová staré lyže v ruce, dalších 35 kilometrů na nich jela a do konce závodu běžela. „Nebyl to žádný excelentní výkon, ale nechtěla jsem to jen tak obejít, když jsem měla závodní číslo," podotkla. Padesátikilome­trovou trasu zvládla za tři a tři čtvrtě hodiny.

Letošní Jizerská 50, závod sérií Worldloppet, Ski Classics a české SkiTour, byla vyprodaná. Na start hlavního závodu na 50 km klasicky mělo vyrazit 4800 lyžařů. Jizerskou 50, jež se běhá od roku 1968, museli pořadatelé zrušit po páté v historii. Pořadatelé závodu se budou snažit pro příští roky vyjednat s organizátory dálkových běhů Ski Classics a Worldloppetu pevný náhradní termín.

Tím, že se letos neběželo, mohli organizátoři Jizerské 50 více zdůraznit, že soutěžení běžkařů je také Memoriálem expedice Peru 70. To se koná na paměť československé horolezecké výpravy, která zahynula 31. května 1970 při zemětřesení pod kamennou lavinou hory Huascarán. Pietní akt za 15 zemřelých horolezců se uskutečnil v neděli na bedřichovském stadionu.