Výtěžek z aukce dřevěných soch, jež právě vznikají v centru Desné, půjde letos rovným dílem hiporehabilitačnímu centru Svítání z Tanvaldu a na opravy starokatolického kostela v Desné.

V centru malého městečku pod Jizerkami a Krkonošemi řvou motorové pily. Od pondělí si tu dali dostaveníčko dřevosochaři, aby podpořili dobrou věc. Ostatně jako již patnáct let dozadu.

TUCET ŘEZBÁŘŮ

„Doma si vyřezávám jen tak pro radost. Znám kluky, kteří sem chodili vyřezávat sochy dlouho. Vždycky se mi líbila ta atmosféra a kluci prý, ať to taky zkusím. První sochu pro sympozium jsem tak vytvořila v roce 2009," usmívá se Lenka Severová z Rejdic. Původně měla připravený jiný nápad, na místě se ale dala do vyřezávání tanečnice. Vedle ní vyřezává druhá žena, Milena Bauerová.

Lukáš Róka ze Smržovky se vyřezáváním ze dřeva částečně i živí. „Vyrůstal jsem u lesa, dělali jsme dříví na zimu. Pak jsem se setkal s několika mistry dřevosochaři a ti mě pomalu ale jistě přesvědčili, ať s tím také začnu," vzpomněl mladý muž. I on měl připraveno, co bude na sympoziu tvořit: „Ale člověk se musí přizpůsobit dřevu, na místě jsem musel plány upravit." Vyřezává lavici s motivem koně.

Činí se všech dvanáct řezbářů. Támhle sedí na pařezu drak, jinde vystupuje ze dřeva sličná dívka. A třeba Jaromír Bernart z Příchovic vyřezává ze špalku dokonalé koule.

SYMPOZIUM 2017

Snažení řezbářů vyvrcholí aukcí, která se koná v sobotu 27. května od 17 hodin na zahradě Riedlovy vily v Desné. „Začneme drobnými předměty, takzvanou malou aukcí. Na ni ihned naváže aukce soch," sdělila Lenka Neumannová, vedoucí Kulturního a informačního centra Desná.

Lenka Neumannová zároveň upozornila, že v předchozích ročnících se vybralo v aukci více než 1 300 tisíc korun. Loni se dražilo ve prospěch dovybavení areálu Protržené přehrady a aukce trhla rekord zájemci o dřevěné sochy utratili přes 201 tisíc korun.

Letos půjde výtěžek aukce rovným dílem mezi dva subjekty: hiporehabilitačnímu centru Svítání a na opravy starokatolického kostela v Desné. „Pořádáme tam kulturní akce, ale kostel pomalu chátrá. Město tam nyní obměňuje okna, takže výtěžek z aukce padne zřejmě na jejich dodělání," popsala Neumannová, která je zároveň i organizátorkou sympozia a velké desenské pouti. Ta ostatně na sympozium navazuje, když začíná již dnes, v pátek 26. května. Stánky a atrakce po celém městě doplní další program v zahradě Riedlovy vily. Kromě prohlídky děl dřevosochařů tu na návštěvníky čeká v pátek podvečer hudební skupina Alastair, hrající irskou a skotskou hudbu, a taneční skupina Divokej Ir, která zájemce některé tanečky i naučí.

V sobotu od 10 hodin tu pak budou probíhat ukázky řemesel s možností vlastního tvoření, hiporehabilitační centrum Svítání předvede nejen dětem hry s koni, kteří žijí hipirehabilitací.

Po aukci (znovu připomínáme: sobota 27. května od 17 hodin) následuje večerní vernisáž při svíčkách s promítáním dokumentu z průběhu týdenní řezbářské tvorby či vystoupením divoženek Fireshow JBC. Úplný závěr Sympozia obstará ohňostroj.