Podle informací z Úřadu práce ČR hledalo v kraji na konci měsíce práci 19 974 lidí. To je o 467 více než na konci loňského roku. Před rokem evidovaly úřady v kraji 23 778 uchazečů. Nezaměstnanost byla loni 7,8 procenta. Nejhůře je na tom v rámci kraje Liberecko s nezaměstnaností 7,2 procenta. Úřady tam na konci ledna evidovaly 8348 uchazečů o práci, o 106 víc než v prosinci.

Nezaměstnaných přibylo v celé zemi. Bez práce bylo v zemi na konci ledna 467 403 lidí, což je o 14 285 víc než v prosinci. Podíl nezaměstnaných stoupl o 0,2 bodu, ale je přesto nižší než v Libereckém kraji 6,4 procenta. Nejnižší nezaměstnanost má dlouhodobě okres Praha-východ pouhých 2,7 procenta. Nejhorší je situace v okrese Bruntál, kde nezaměstnanost vzrostla na 11,7 procenta.

Skončily sezónní práce i smlouvy

Důvody se opakují. „Došlo k postupnému útlumu sezónních prací, hlavně ve stavebnictví a v zemědělství. V souvislosti s tím stoupl počet mužů, kteří se hlásili do evidence ÚP ČR. Přicházeli i lidé, kterým na konci loňského roku skončily termínované pracovní smlouvy a dohody," vysvětlila vývoj ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková.

To potvrdila i pětadvacetiletá absolventka vysoké školy. Nastoupila v říjnu na dohodu. Koncem prosince skončily pro firmu zakázky a dohodu už firma neobnovila. „Skončila jsem na pracáku," říká absolventka ekonomické ho oboru. Bez předchozí praxe však nemá nárok na podporu. Do počtu nezaměstnaných se promítla i část živnostníků, přerušila své podnikání. Zlepšení situace očekávají úřady práce s rozjezdem jarních sezónních prací.

Navzdory útlumu sezonních prací volných míst v zemi v lednu přibylo, úřady jich nabízely 107 779, což je o 5234 víc než v prosinci. Největší zájem mají podle úřadu zaměstnavatelé o technické profese pomocné pracovníky ve výrobě, montážní dělníky, kováře a nástrojaře, slévače či svářeče. Na jedno volné pracovní místo připadá z zemi 4,3 uchazeče, v Libereckém kraji je situace ještě lepší na jedno volné místo připadá jen 3,4 uchazeče. V kraji přitom v lednu volných míst ubylo. V prosinci jich úřady nabízely 5947, v lednu jich bylo 5822, o 125 méně. Největší nabídku práce má v kraji Českolipsko, kde je jedno volné místo pro 2,8 uchazeče.

Nezaměstnaných přibylo na začátku letošního roku ve všech okresech Libereckého kraje. Nejvýrazněji o 0,3 procentního bodu na 5,9 procenta vzrostla nezaměstnanost na Jablonecku. Bez práce tam bylo na konci měsíce 3802 lidí, o 140 víc než v prosinci. Stejnou úroveň měla na konci ledna nezaměstnanost i na Českolipsku, nárůst byl ale menší o 0,2 bodu. Práci hledalo v regionu 4409 lidí, na konci loňského roku jich bylo o 138 méně.

Na Liberecku a Semilsku vzrostla na počátku roku nezaměstnanost shodně jen o desetinu bodu, je ale výrazně vyšší než na Českolipsku a Jablonecku. Nejhůře je na tom v rámci kraje Liberecko s nezaměstnaností 7,2 procenta. Úřady tam na konci ledna evidovali 8348 uchazečů o práci, o 106 víc než v prosinci. Na Semilsku vzrostla nezaměstnanost na 6,7 procenta. Bez práce tam bylo v lednu 3325 lidí, což bylo o 83 víc než na konci loňského roku.

Práce není, lidi nejsou

Ačkoliv lidí bez práce přibývá, zaměstnavatelé si na druhou stranu stěžují na nedostatek zaměstnanců. Špatně na tom jsou hlavně strojírenské obory, kde hledají specializované profese frézaře, nástrojaře, svářeče, ale i dělníky. Lépe na tom není ani zdravotnictví. Například Krajská nemocnice v Liberci hledá větší množství zdravotních sester. Ale ani obchodní týmy nedokáží najít kvalitní a pracovité lidi. „Z pěti kandidátů se k výběrovému řízení nakonec dostavili jen dva," potvrdila před časem manažerka jedné větší firmy. Pracovníky, hlavně na směny, hledají také montážní firmy.

„Vzácným zbožím" jsou i techničtí inženýři. Například firma Laird, která chce v Liberci rozšířit výrobu, nabídne místo zhruba padesáti vysokoškolákům s technickým vzděláním a stejný počet míst bude chtít obsadit elektrotechniky, servisními techniky, nebo svářeči. Šanci mají hlavně lidé z praxí, což je často hlavní kámen úrazu, protože v 90. letech pohřbil boom středních škol učňovské školství a chybí tak téměř jedna generace středních technických profesí

Také bižuterním firmám na Jablonecku chybí stále více kvalifikovaní řemeslníci, od obsluhy sklářských strojů až po sklářské technology. Citelný je nedostatek foukačů skla a zejména pasířů, což je typická jablonecká profese nezbytná pro výrobu kovové bižuterie. O tříletý učební obor na zdejší škole je malý zájem, v současné době ho studuje jen 13 lidí. Podle Svazu výrobců skla a bižuterie (SVSB) by mohly pomoci rekvalifikační kurzy. Jiná cesta není, informoval už dříve předseda svazu Pavel Kopáček.