„Dobrý den, při cestě z Javorníku do Hodkovic chybí při překročení silnice ze Záskalí do Hodkovic šipka na odbočení vlevo ze silnice. Šipka tam prostě není a člověka to nutí jít do Hodkovic po zmiňované silnici namísto ke koupališti."

I takové vzkazy vyřizuje Klub českých turistů z Liberecka a to několik desítek ročně. Značky ničí vandalové, někdy drsné počasí, zarostou stromy a podobně. Členové KČT přitom mají za povinnost obnovit ročně třetinu veškerého turistického značení včetně map v kraji.

To ale stojí peníze. Jen plechovka kilové speciální barvy vyjde na 360 korun, vývěsní turistická mapa okolo šest tisíc a stojan na mapu 18 000 Kč. V kraji je přitom 2688 kilometrů značených turistických cest. Pro srovnání délka silnic prvních, druhých i třetích tříd v Libereckém kraji je jen 2400 kilometrů.

„V loňském roce jsme museli zrušit kompletní údržbu vývěsních map nebo rozcestníků, protože na ně nezbyly peníze," řekl vedoucí sekce značkařů pro Liberec a Jablonec Zdeněk Rajsigl.

Podle něj tak hrozí, že se některé značené cesty ve vyšších partiích Jizerských hor neobnoví, pokud se situace nezlepší.

Ještědský hřeben

Značkařům teď přispěje z rozpočtu město Liberec a to částkou 49 800 korun. Klub českých turistů se přitom zavázal vyměnit směrovky v oblasti Ještědu, Ještědky, Plání pod Ještědem a v Rudolfově.

Dále upraví pásové značení na Liberecku, zkontroluje stěžejní turistické trasy, doplní značení a odstraní případné závady.

Doplní také síť turistických značení v lokalitě Vesec a opraví žluté turistické značky. U kabinové lanovky na Ještěd se turisté mohou těšit na nový stojan s aktuální mapou Ještědského hřebenu.

Kromě toho mají značkaři letos v plánu opravit i směrovky na Výpřeži, Nad Výpřeží, u Mohyly, u Červeného kamene, Frantiny, Písčiny, u Kamenných vrat, na Pláních a U Šámalů. „Ceníme si finanční podpory od města Liberec, které na značení přispívá již několik let," uvedl Karel Markvart, šéf značkařů KČT.

Sdružení kromě Liberce přispívají i další města a obce včetně kraje. Podle Klub českých turistů přesto příspěvky nestačí.