Pro běžkaře tu mají nafoukáno kolečko se stopou. Hezky tu je nejen v zimě. Z náměstí pěkná procházka.

 Kdo chce jet to Lomnice nad Popelkou z Jablonce nad Nisou přímým autobusovým nebo vlakovým spojem, hledal by marně. Jen s přestupem buď v Turnově nebo Semilech. Tak jedině s přestupem a počítejte s cestou téměř hodinu a půl, přestože jde o 40 kilometrů. To ale ve všední den, o víkendu je to velmi velmi krkolomné cestování. Raději tedy autem.

Určitě nevynechejte ochutnání lomnických suchárků, ty nejtradičnější jsou oříškové. Balíček na váhu si odvezete třeba z cukrárny na náměstí hned vedle muzea a turistického centra.

Jste-li sběrateli turistických vizitek a razítek v zimě o víkendu v muzeu nepochodíte, je tu otevřeno jen ve všední den. Sezona začíná od dubna do listopadu a to: pondělí zavřeno; út pá 8.00 16.00; so a ne 9.00 16.00. A s nedělní žádostí o turistické informace v „íčku" také nepochodíte. Mimo všední pracovní dobu tu jsou o víkendu jen v sobotu od 8 do 11 hodin.

Karlovské náměstí v Lomnici nad Popelkou je považováno za vrchol podkrkonošského dřevěného barokního urbanismu. KDO SE NABAŽÍ ROZHLÍŽENÍ DO KRAJE a zajímá se o lidovou architekturu, neměl by rozhodně vynechat půvabný kout Lomnice Karlov. Oddélníkovému Karlovskému náměstí vévodí socha Panny Marie v áleji. Po obvodu je zastavěno přízemními domky, z nichž některé jsou zachovalými roubenými domky s podsíněmi a vyřezávanými štíty lomenicemi, typickými pro někdejší městskou venkovskou zástavbu tohoto kraje. Karlovské náměstí je považováno za vrchol podkrkonošského dřevěného barokního urbanismu.

Za prohlídku stojí zdejší Zámek. Do 10. dubna tu v 1. patře najdete Výstava fotografií přírody Krkonoš a okolí od Zuzany Strnádkové s názvem Příroda mýma očima, ale na dvě hodiny jen ve středu dopoledne a ve čtvrtek a pátek odpoledne. Nejbližší program? 5. Country bál 11. března večer se skupinou Rachot banda. Koně máte ale prý nechat venku.

Tip redakce:

Lomnické hudební jaro 29. 4. vstup pro veřejnost volný

9.00 zahájení Tylovo divadlo
10.00 průvod mažoretek
10.30 Tylovo divadlo: taneční kategorie (scénický, břišní, irský, moderní tanec); Zámek: pěvecké kategorie (sborový a sólový zpěv); Městské divadlo: hudební kategorie (kytary, flétny … )
12.30 Sport. hala mažoretky: klasická, pom-poms, twirling
14 16 Nádvoří: open scéna
19.00 Tylovo divadlo: Galakoncert (rezervace vstupenek)

(u)

Pravidla soutěže ZDE