„Není to příjemné. Jsme tady zvyklí na klid a najednou nám pod okny jezdí stovky aut. Snad to nebude trvat dlouho," ukazuje na stojící kolonu aut obyvatel domu na Poříči. Pod okny mu vede objízdná trasa k provizornímu mostu. Ten hlavní, o několik stovek metrů výš proti proudu v pátek ráno zcela uzavřeli a začala jeho velká rekonstrukce.

V pátek ráno panoval na náměstí 3. května až nepřirozený klid. Žádný člověk, žádné auto, jen na silnici směřující k mostu postávali strážníci. A relativní klid panoval i v části Poříč, kudy vede objízdná trasa pro osobní dopravu. „Čekali jsme chvilku, sotva pár minut," pochvaluje si čtyřicetiletý Petr z nedalekých Semil.

„Doprava je překvapivě plynulá a zatím si ani nikdo nestěžoval. Ani ráno se ve městě žádné velké fronty netvořily," přiblížil místostarosta Železného Brodu Ivan Mališ .

Na rekonstrukci hlavního mostu se teď bude intenzivně pracovat. „Firma bude pracovat nepřetržitě včetně sobot, nedělí a svátků, zhruba od sedmi hodin do večera," poznamenal Iva Mališ.

Kvůli uzavření mostu se změnily i trasy autobusů, cestující musí počítat s výlukovými jízdními řády.

„Mimo jiné vznikla nová zastávka v ulici Smetanovo zátiší, kterou mohou využít cestující směrem na Jirkov. Zastávka na Malém náměstí bude obsluhována pouze spoji od Jirkova," doplnila Markéta Dědková z krajského úřadu. O deset minut dříve vyjíždí ranní školní autobus do Jablonce a Liberce. Dálková linka z Vrchlabí přes Semily a Železný Brod na Prahu jede z Turnova přes Mírovou pod Kozákovem a Koberovy.