Když se zeptáte Leonarda Mandileho na české pivo, nadechne se a vypustí jen „húúú". Slyšel o něm již doma v Itálii a nedávno poprvé okusil typicky český zlatavý mok. Je mu dvacet šest let a bydlí ve vesnici nedaleko Bologne.

Parťačku mu dělá Samanta Salazar Rodríguez, sympatická dívka z Kanárských ostrovů, pocházející z asi nejznámějšího ostrova souostroví Gran Canaria.

O projektu

Oba přijeli na rok do Železného Brodu v rámci projektu EU Evropská dobrovolná služba, který v České republice zaštiťuje Dům zahraniční spolupráce.

DDM Mozaika se do projektu přihlásil. „A bylo to docela složité, přihláška se musela vyplnit v angličtině. Pak přijeli hodnotitelé, zda je pro dobrovolníky vše připraveno. Pak jsme museli podat ještě grantovou žádost, najít akreditované partnery v zahraničí. Našli jsme podobné organizace právě na Kanárských ostrovech a v Itálii. Poslali nám čtyři adepty, a když to tak řeknu, Samantu a Leonarda jsme si už vybrali sami," vysvětluje Eva Rydvalová, ředitelka DDM Mozaika.

Leonardo

„Střední a východní Evropa mne zajímá dlouhá léta. Jsem zvědav na zdejší lidi, kulturu, ekonomiku, prostě jak se v Česku žije," vysvětluje usměvavý Leonardo. S dětmi pracuje rád, chce tu získat zkušenosti s vedením kroužků. Oba dobrovolníci přijeli do Brodu na začátku září letošního roku. „Hodně mi to připomíná mou vesnici, ty kopce kolem, spousta zeleně, poklidný tep života. A když o Skleněném městečku hrála na Malém rynku kapela cover známé italské písničky, byl jsem jako doma úplně," směje se Leonardo, který o slavnostech skla vyzkoušel i jaké to je nafouknout si kuličku u kahanu. „Je to docela těžké, což mne překvapilo, ale tak nějak jsem to zvládl," poznamenal.

Našel si tu už kamaráda Jirku, jenž přišel do Mozaiky hned, jak se dozvěděl, že tu pracuje rodilý Ital. Studuje totiž rodnou Leonardovu řeč. „A právě Jirka mne poprvé vytáhl na české pivo," říká Ital. V DDM Mozaika pomáhá Leonardo v kroužcích, třikrát týdně na keramice, navštěvuje ale i modeláře, je zapáleným fanouškem geocachingu a šachů.

Právě šachový kroužek povede. Organizovat bude i tradiční šachový turnaj. „Vypadl člověk, který měl turnaj dlouhá léta pod kontrolou. Nikdo jiný u nás neznal přesná pravidla takových akcí. Už jsme si říkali, že turnaj po mnoha letech nebude. Pak ale přijel Leonardo," pochvaluje si Eva Rydvalová.

Leonardo Mandile si zdokonaluje angličtinu a učí se česky. V učebnici, jež provádí rychlou výukou našeho jazyka, ho pobavila hned první fráze, na kterou narazil na první stránce velké pivo, prosím. „Czech republic," směje se znovu. Jak ale říká, čeština je těžký jazyk, zvláště diakritika. „Ten čšvtek," komolí název dne.

Samanta

Samanta Salazar Rodríguez vyměnila slunné Kanárské ostrovy za Mozaiku s rozmyslem. „Nechtěla jsem do České republiky, ale přímo do Mozaiky. Náplň nabídky práce s dětmi mne úplně uchvátila," vysvětluje drobná brunetka.

V DDM Mozaika se ihned vrhla především na pohybové kroužky. Děti i dospělí ji znají z kroužků moderních tanců, zumby, pro dospělé vede kurz flamenca, jež se setkal s obrovským ohlasem, místo jednou jej Samanta vede dvakrát týdně. Pomáhá s dětmi ale i na jezdeckém či horolezeckém kroužku.

A chystá svůj první větší projekt pro železnobrodskou veřejnost Halloween v kanárském stylu. „Připravuji atrakce a soutěže tak, jak to děláme na Kanárských ostrovech. Kdo chce, může se do Mozaiky přijít podívat a trošku se pobát už 6. listopadu. V 19 hodin vyrážíme na stezku," zve Samanta.

Ve volném čase ráda cestuje. S Leonardem si stihli prohlédnout Jablonec, Liberec, Trosky, Turnov, byli ale i v Praze. A samozřejmě „šmajdají" v okolí Brodu.

Čechy považuje za dobré lidi, velmi přátelské, kteří rádi pomohou.

Celý rok

V Železném Brodě v rámci programu prožijí oba mladí lidé celý rok, s výjimkou vánočních svátků. Leonardo zamíří do své vesnice u Bologne, Samanta vyrazí za přítelem do Říma. Ve zbylých volných dnech chtějí projet další část Evropy.

Ale nesmutní. Dnešní doba prošpikovaná moderními technologiemi jim to ani nedovolí. „S rodinou a známými hovořím skoro denně přes skype, v nutném případě prostě zavolám telefonem," vysvětluje Samanta.

V Brodě bydlí v bytě v panelovém domě, který v rámci projektu za evropské peníze od města pronajal DDM Mozaika. „Jejich pobyt tu ale není zaměstnání. Na měsíc mají malé kapesné a částku na stravu. A budou tu zase do září roku 2016, což znamená, že prázdniny budou takovým vrcholem jejich snažení. To ještě netuší, jak je zapřáhnu do neckyády," směje se Eva Rydvalová.

Tak zase za rok. Třeba se koncem srpna roku 2016 s Leonardem a Samantou zase uvidíme. A zeptáme se jich, jak se jim líbil celý rok nejen v Brodě.