Dodat lidem pocit bezpečí a zlepšit vzájemnou komunikaci policie s občany má za úkol projekt Okrskář roku, který již třetím rokem vyhlašuje Krajské ředitelství policie Libereckého kraje. V současné době probíhají poslední hodnocení jednotlivých mužů zákona, kteří pracují převážně na ulici, ve svém okrsku, který dobře znají a snaží se z toho těžit.

„Okrskář se má zejména zabývat dohledem nad dodržováním veřejného pořádku, ochraně zdraví a majetku občanů a řešením dlouhodobých problémů ve svém okrsku," vysvětluje práci pochůzkářů vedoucí odboru pořádkové policie KŘP Libereckého kraje Pavel Bartoš s tím, že další aktivitou je prevence, která má za cíl snížit kriminalitu ve svěřených obvodech.

„Pavel Bartoš je duchovním otcem celé myšlenky. Mám radost, že podle Libereckého kraje se toho chytly i jiné kraje, které to teď také s velkou slávou uvádějí v život," říká starosta Kravař a zároveň jeden z členů poroty Vít Vomáčka.

JAK VYBRAT TOHO NEJ?

Začátkem roku nominovali vedoucí 31 obvodních oddělení ze svých řad každý jednoho okrskáře, kteří následně před porotou prezentovali svůj okrsek, jak spolupracují se samosprávou, s jakým druhem trestné činnosti se setkávají a hovoří také o objasněných případech, o plánech do budoucna a o preventivních aktivitách, kterými se zabývají. Ze soutěžících porota následně vybrala deset nejlepších, za kterými vyjíždí přímo do spádových lokalit. V minulém týdnu navštívili Českou Lípu.

„Je to zajímavé a pestré. V Lípě je nominovaný okrskář, který má na starosti sídliště Sever, kde jsou stovky bytů a problémy s tím spojené. Vedle toho máte podhorský okrsek, který se naprosto liší a řeší se tam jiné problémy. Tam jsme viděli zapáleného chlapa, který někde u polských hranic řeší krádeže zemědělské techniky," říká starosta Kravař a zároveň člen poroty Vít Vomáčka s tím, že policisté to podle něho nemají jednoduché. „Mají tam tisíc a jedno pravidel, předpisů a zákonů a přesto pro tu práci doslova dýchají," pokračuje Vomáčka.

Podle porotců není jednoduché vybrat toho nejlepšího, protože do úzkého výběru se dostanou opravdu jen ti nejlepší. „Vítěz soutěže obdrží nejen hodnotné ceny, ale také putovní pohár. Z toho můžeme usuzovat, že soutěž bude v Libereckém kraji probíhat i v budoucnu," poznamenal krajský ředitel policie Vladislav Husák s tím, že k vyhlášení letošních výsledků dojde v průběhu prosince.