Na turnovských základních školách prožívali prvňáčci v lednu a únoru slavnostní chvíle s knihou a živými pohádkovými postavami. V březnu si zase vychutnají hodiny a dílny čtení v rámci měsíce března - měsíce čtenářů.

V rámci projektu výchovy ke čtenářství Knížka pro prvňáčka - Už jsem čtenář, proběhlo pasování dětí do řádu rytířů čtenářů. Tato akce se konala v tomto školním roce již podeváté, a to nejen pro školy v Turnově, ale dle zájmu i pro základní školy ze spádové oblasti Turnovska. Celkem bylo přijato mezi rytíře takzvané Malé rady řádu čtenářů 282 prvňáčků. "Na pasování jsme navázali hodinami výchovy ke čtenářství Zpíváme si s knížkou, které ještě pokračují. Zájem ze spádové oblasti je i v tomto roce větší než jsme předpokládali. V březnu, měsíci čtenářů, uskutečníme další hodiny a dílny čtení, které budou probíhat přímo v knihovně nebo ve škole. Uvedeme společně s nakladatelstvím Thovt a spisovatelem Markem Kerlesem knížku Jak se O stalo králem a další akce. Zapojíme prvňáčky také do projektu Rok spisovatelky Petry Braunové u příležitosti jejích 50. narozenin. Do konce školního roku nás čeká ještě spousta aktivit a věříme, že pomohou naplnit cíle projektu. Přivést děti od počátku školní docházky do knihovny," uvedla Eva Kordová, dramaturg Městské knihovny Antonína Marka Turnov.

 Na turnovských základních školách pasovali prvňáčky na čtenářeZdroj: Anna Šupíková

Na turnovských základních školách pasovali prvňáčky na čtenáře.  foto: Anna Šupíková

U dětí chtějí tak vytvořit návyk na pravidelnou četbu, rozšířit jejich dovednost v získávání informací. Včasné zvládnutí čtení s porozuměním pomáhá dětem dobře zvládat všechny vyučovací předměty a vytváří základ pro pozdější úspěšné další studium.

Tradiční ukončení projektu je Slavnost abecedy a čtení, která se uskuteční 13. června od 10 hodin v městském divadle. "Tam dětem předáme knížku pro prvňáčka od spisovatele Martina Šinkovského Lapálie v Lampálii?" dodala Kordová.