Téměř čtyřicítka lidí nocovala z neděle 24. na pondělí 25. ledna ve vestibulu krajského úřadu. Další desítky lidí vstali v ono pondělí velmi brzy ráno. Kvůli kotlíkovým dotacím. Stálo to za to?

„Nakonec se mi vyplatilo vše poslat poštou. Trochu jsem cítil nervozitu, když se objevovaly zprávy, že lidé na úřadu čekají už od neděle, ale teď vidím, že vše zatím probíhá tak, jak jsem si přál," sdělil dvaačtyřicetiletý Roman ze Železnobrodska.

Byl jedním z těch, kteří vložili osud peněz z takzvaných kotlíkových dotací do rukou doručovací služby.

Udělal dobře, mnoho lidí čekalo na krajském úřadě přes noc z neděle 24. na pondělí 25. ledna. Výsledek? Žádosti se mohou podávat dále. „K úterý 16. února jsme v rámci vyhlášeného programu přijali téměř 990 žádostí o kotlíkovou dotaci. Finanční prostředky nejsou dosud vyčerpány a stále je tedy možnost žádosti o dotaci podávat," uvedl Vít Příkaský, krajský radní, pod kterého kotlíkové dotace spadají. Liberecký kraj má na kotlíkové dotace k dispozici cca 135 milionů korun.

„I tak mám dobrý pocit. Je to za mnou a žádost mám snad v pořádku," nelituje noci strávené na krajském úřadu Karel z Jablonce.

Podle objemu podaných žádostí dosud nebyly všechny finance vyčerpány, a tak mohou stále zájemci přicházet a na podatelně Krajského úřadu Libereckého kraje odevzdávat své žádosti nebo je zasílat poštou.

„Žádosti, které budou na krajský úřad doručeny do konce února, projdou hodnocením v průběhu března. Pokud žádost splní veškeré náležitosti, bude následně přidělená částka dotace schválena radou kraje, poté vyrozuměn žadatel a nejpozději v průběhu května uzavřeme s žadatelem Smlouvu o poskytnutí dotace," vysvětluje další postup Vít Příkaský.

V případě, že žádost nebude kompletní nebo v ní budou shledány formální nedostatky, žadatel obdrží písemnou výzvu k jejímu doplnění. Taková žádost pak dostane nové časové razítko a pořadí podle toho, kdy budou nedostatky doplněny.

„Poté musí dotaci odsouhlasit rada kraje a teprve následně může dojít k uzavření smlouvy," doplnila Blanka Daníčková, mluvčí krajského úřadu.

Letošní kotlíkové dotace přitom nemají být poslední, peníze má Liberecký kraj dostat ještě v následujících dvou letech.

O finanční podporu mohou zažádat občané vlastnící rodinný dům, který vytápějí kotlem na tuhá paliva s ručním přikládáním. Žádosti je možné doručit i poštou, a to tak, aby byly doručeny nejdříve v první den příjmu žádostí, tedy 25. ledna v 7 hodin.

Veškeré informace ke kotlíkovým dotacím včetně formuláře žádosti najdou zájemci na webových stránkách regionalni-rozvoj.kraj-lbc.cz.