Ulice Ladova vypadá, jako by se tu neopravovalo nic snad od války. Nový povrch silnice tu byl naposledy položen před deseti lety, na podzim roku 2005. Loni tu ale proběhly rekonstrukce kanalizace a rozvodů plynu a vody.

Volání po opravě jablonecký magistrát vyslyšel. Nejpozději příští pondělí do Ladovy ulice nastupuje stavební firma. „Nejpozdější termín, kdy musíme dílo odevzdat, je 10. října. Naším zájmem je dokončit rekonstrukci dříve," vysvětluje Radim Zembol z firmy. Městskou kasu přijde rekonstrukce Ladovy ulice na více než osm milionů korun.

„Ulice je v katastrofálním stavu, proto jsme se rozhodli k její rozsáhlé rekonstrukci. Po stavbě bude mít ulice nový povrch, jednostranný chodník a řádné odvodnění," přiblížil náměstek primátora Lukáš Pleticha.

Uzavírky a poškození

Velká rekonstrukce sebou přinese i uzavírky. Podle Radima Zembola bude ulice Ladova v době přestavby uzavřená vždy v jednom jízdním pruhu a bude jednosměrná. „Úplnou uzavírku plánujeme nejdéle na tři dny v okamžiku, kdy budeme pokládat finální asfaltový povrch," doplnil Zembol s tím, že o všech důležitých momentech stavby budou zdejší obyvatele informovat prostřednictvím letáků do schránek.

Místní se na novou ulici těší, na informační schůzce vznesli ale i dotazy na případy poškození domů. „Provedli jsme si podrobnou pasportizaci objektů, respektive jejich vnějšího stavu. Pokud stavbou nějaké domy poškodíme a majitelé to prokáží, pak samozřejmě firma je pojištěná na tyto případy," sdělil Radim Zembol. Stav interiérů pasportizovaný není. „To musí majitelé objektů ale poté prokázat, že před naší stavbou byl dům nepoškozený," vysvětlil.

Lidé se však dívali i do budoucna. Žádali úpravu rychlosti na nové komunikaci na 30 km/hod a instalaci retardérů. Oddělení investiční výstavby tyto podněty předá dopravnímu výboru.

Co a jak kompletně

Rekonstruovaná část ulice Ladova je od křižovatky s ulicí Belgickou po křižovatku s ulicí Československé armády dlouhá téměř 600 metrů. Nově bude široká 5,5 metru, jen v zatáčce u pošty se zúží na metrů pět.

„Bude se zde kompletně vyměňovat konstrukce vozovky a vznikne tu i pravostranný chodník z betonové zámkové dlažby široký 1,5 metru. Další chodník dlouhý 34 metrů vybudujeme u křižovatky s ulicí Čs. armády," popsal průběh Luboš Kousal z oddělení investiční výstavby jabloneckého magistrátu. Projekt počítá také se stavbou uličních vpustí s dešťovými přípojkami ústícími do vsakovacích objektů, které mají bezpečnostní přepad přes revizní šachtu do kanalizace.

Ačkoliv celý projekt nese název ulice Ladova, zahrnuje ještě rekonstrukci dvou dalších, a to Pomněnkové a U Pošty. Ulice Pomněnková je dlouhá 166 metrů a široká 3,5 metru. Kromě nového povrchu získá po obou stranách štěrkové krajnice pro zasakování srážkových vod, chodníky zde nebudou. V ulici U Pošty město zrekonstruuje povrch pouze v části dlouhé 69 metrů od ulice Ladova. Zasakování srážkových vod umožní taktéž štěrkové krajnice a přilehlý zelený pruh.