Martin Půtu včera odpoledne nepřekvapivě opět zvolili do čela Libereckého kraje. Půta vede silnou koalici, která má v zastupitelstvu 35 mandátů z 45. Očekávaným výsledkem tak skončilo i tajné hlasování ostatních radních a náměstků.

„Chtěl bych, aby to byly klidnější čtyři roky než ty předchozí," vyjádřil se ještě před samotnou volbou staronový hejtman, kterého volilo 30 z 41 přítomných zastupitelů.

HLAVNÍ ÚKOL: UDRŽENÍ ČTYŘKOALICE

V dalších čtyřech letech povede Liberecký kraj čtyřkoalice Starostů pro Liberecký kraj, ANO, ODS a Česká strana sociálně demokratická. „Myslím si, že rozhodnutí o vytvoření této koalice bylo správné," zdůraznil hejtman, podle kterého je udržení koalice jedním z jeho nejdůležitějších úkolů.

ZDRAVOTNICTVÍ, DOPRAVA, ŠKOLSTVÍ

Koalice také zveřejnila programové prohlášení na současné volební období, z něhož Půta upozornil na tři oblasti, které jsou podle něj nejdůležitější. „Jedná se o modernizaci krajských nemocnic, rezort dopravy a školství," upozornil hejtman. „V rezortu dopravy se nám nejedná pouze o opravy krajských silnic, ale také chceme jednat se státem o důležitých silnicích první třídy na Frýdlantsku nebo o napojení Turnov-Jičín a novém spojení České Lípy s Děčínem," konstatoval staronový hejtman.

Jak dále Půta přiznal, debaty nad jednotlivými body v programovém prohlášení vedli mj. se sociální demokracií: „Vyšli jsme jim vstříc například ohledně zvážení věkové hranice pro seniory u jízdného po kraji nebo ohledně dohody mezi vládou a odborovým svazem dopravců týkající se platů řidičů."

NECHCEME STRANICKÁ TRIČKA ANO

Starostové vyhráli v letošních volbách s velkým přehledem. Hlasovala pro ně téměř třetina voličů. Kromě hejtmana budou mít ve vedení kraje také náměstky Marka Pietera a Petra Tulpu a členy rady kraje Květu Vinklátovou a Jiřího Löffelmana.

Za nimi skončilo ve volbách ANO a jejich lídryně Jitka Volfová se včera stala statutární náměstkyní pro ekonomiku, správu majetku a informatiku. „Nebudeme si hrát na stranická trička, ale na trička Libereckého kraje," slíbila Volfová. Její stranická kolegyně Radka Loučková Kotasová se stala radní pro hospodářský a regionální rozvoj, evropské projekty a územní plánování.

KDO JSOU NOVÍ NÁMĚSTCI?

Dalšími náměstky Libereckého kraje se stali včera také Pavel Svoboda z ČSSD, který povede rezort sociálních věcí, a Přemysl Sobotka z ODS. Ten bude stát v čele zdravotnictví. „Zdravotnictví není jednoduché, každý tomu rozumí, protože každý byl aspoň jednou u doktora a má pocit, že ví, jak by to mělo fungovat. Ale je to mnohem složitější," sdělil při vyhlášení nominace Sobotka.

V opozici proti koalici zůstala Změna pro Liberecký kraj, komunisté a zástupci koalice SPD SPO. Právě Změna se podle očekávání ohradila hned proti třem členům rady. Nelíbí se jim především jmenování Přemysla Sobotky do čela zdravotnictví. „Sobotka jako dlouholetý krajský předseda ODS symbolizuje éru klientelistického propojení této strany s některými podnikateli, především ve stavebnictví. Zdravotnický rezort přitom v tomto období čekají miliardové investice, a to hlavně stavební," upozornil Josef Šedlbauer ze ZpLK. Změna kritizuje také spojení resortu dopravy s řízením investic a veřejných zakázek. „Jeden radní tak získá dohled nad naprostou většinou vlastních peněz kraje, ostatní členové rady nebudou mít prakticky žádnou kontrolu," podotkl.

Jak také Změna už předem proklamovala, nepodpořila Martina Půtu na post hejtmana. Vadí jí jeho dosud nedořešená korupční kauza. To zjevně nevadilo voličům.