Druhý den ráno našli jeho mrtvé tělo za vsí v potoce. „Prý si ho zavolali ke stolu štamgastů, kde seděl starosta, ředitel místní školy a dva vojáci na dovolené z fronty. Všichni místní. Když chtěl jít domů, starosta a vojáci se nabídli, že ho doprovodí domů. Před farou mu sundali brýle. Pak už ho nikdo neviděl," vzpomíná na události před 75 lety na faráře Augustina Langa tehdy devítiletý Rudolf Jarisch.

Byl jedním z těch, kteří se v sobotu sjeli ze všech koutů Německa, aby se zúčastnili vzpomínkové bohoslužby v rodném Dětřichově. „Pan farář byl hrozný dobrák, pro mě byl skoro jako otec. Nevěřím tomu, co se říkalo, že do potoka spadl, protože byl opilý," dodává muž, který faráři pomáhal jako ministrant. Tak totiž zněla oficiální verze. Pitevní zprávu podepsali dva lékaři z Frýdlantu, kterou musel podepsat i kostelník, ačkoliv našel u kostela rozbité farářovy brýle. Nacisté podle Jarische nedopustili, aby se farářova smrt dávala do souvislosti s politikou. „Existují zápisy z roku 1938, kdy se farář Lang vymezoval vůči nacismu, Hitlerovi a připojení Rakouska k Říši," popsala historička a místní rodačka Monika Filová..

Vzpomínkovou mši sloužil farář v kostele sv. Anny, kde byl až do 19. století hřbitov. Teď je areál uzavřený. „Chtěli bychom ho opravit a jako pietní místo zpřístupnit veřejnosti," říká starosta Daniel Kopecký. Vzpomínková akce byla první z mnoha, které by v obci chtěli připravit.