Nechyběly ani ukázky jejich letu a lovu.

Na obloze jste tak mohli spatřit orla bělohlavého Helenku, která sokolníkům provádějícím ukázku připravila horké chvilky. Polekala se totiž a z nedalekého stromu se jí zpět moc nechtělo. „Orli jsou velmi mírně řečeno hodně bojácní. V tomto případě Helenku vylekaly nejspíše krávy nad prostorem, kde jsme ukázku prováděli," řekl Petr Kolomazník z občanského sdružení Penthea, které ukázku zajišťovalo. Nakonec ovšem všechno dobře dopadlo.

Regionální výrobci byli v hlavní roli

Kromě jiného nad hlavami přítomných prolétal také sup, který byl s rozpětím křídel dvou metrů vskutku impozantní. Diváci nebyli ochuzeni ani o ukázku lovu nejrychlejšího dravce sokola.

„Bylo to naprosto úžasné. Užil si to nejen můj syn, ale zážitek to byl i pro mě. Škoda, že jsem nebyla mezi těmi, kteří mohli vyzkoušet, jaké to je, když dravci přilétají přímo na ruku," litovala Lenka z Jablonce. I tak si jako spousta dalších zájemců udělala alespoň fotografii se sovou na ruce.

Prolínání ovšem mnohým přineslo hlavně možnost poznat a v některých případech i vyzkoušet řemesla regionálních výrobců. Veselo bylo například kolem stánku Radka Musila, který se zabývá výrobou fujar. Malý i velcí si zde mohli vyzkoušet, jak jim hra na tento nástroj půjde.

Spokojenost s celou akcí byla i mezi pořadateli. „Bylo to velmi příjemné. Dva předchozí ročníky bylo šílené počasí, ale v sobotu to vyšlo a akce se moc povedla. Prolínání mělo skvělou rodinnou atmosféru a pohoda panovala všude v areálu. Jsem rád, že se podařilo i vyhlášení našich úspěšných florbalistek," řekl starosta Marek Hotovec.