VYBERTE SI REGION

Radnice vytočila za první tři dny dva tisíce piv

Jablonec n. N. - 29. února byla slavnostně otevřena restaurace Radnice v Jablonci nad Nisou. Reálně funguje již od začátku února a u lidí má úspěch.

2.3.2016
SDÍLEJ:

Restaurace Radnice v JablonciAutor: Deník

Speciální datum vybrali ke slavnostnímu otevření restaurace Radnice v Jablonci. Prostory u Mírového náměstí vysoutěžil v červnu 2015 Pivovar Svijany, který zde bude v dlouhodobém nájmu. „Jedná se o strategické místo v centru města a záleží nám na tom, aby restaurace byla kvalitní a uměla obhájit prestižní místo na náměstí. Výběru nájemce jsme proto věnovali zvýšenou pozornost," konstatoval jablonecký primátor Petr Beitl.

Do výběrového řízení se původně přihlásilo celkem patnáct zájemců, komise pak vybírala ze sedmi z nich a v posledním kole se rozhodovalo ze tří uchazečů. Výběrová komise posuzovala plánované úpravy prostoru, byla diskutována částka k proinvestování a také otázka následného smluvního vztahu.

Partnerem města se nakonec stal Pivovar Svijany a provozovatelem restaurace společnost Franko & Lukas. „Svijanský pivovar dokázal v sousedním Liberci, že provozovat restaurace umí a věřím, že jsme vybrali dobře a v centru Jablonce vznikne místo, kam budou lidé rádi chodit a střed města ožije," přeje si primátor Beitl.

Svijanské pivo, česká kuchyně

Restaurace Radnice bude dalším svijanským podnikem nabízejícím většinu z produkce svijanských piv v čepované podobě. Nekuřácký podnik pojme necelou stovku lidé a založen bude především na kvalitní české kuchyni připravované ze surovin od lokálních dodavatelů.

Na strategickém místě v srdci Jablonce nad Nisou byla od 90. let minulého století restaurace Adam a Eva. Po neshodách s nájemcem město vypsalo v roce 2014 výběrové řízení, z nějž vzešel vítězně loni v červnu Pivovar Svijany. V červenci stejného roku pak byla zahájena rekonstrukce ve spolupráci s vybraným provozovatelem nynější restaurace Radnice, společností Franko & Lukas.

„Rekonstrukce, na které se podílely všechny zapojené subjekty, vyšla na 12 milionů korun a výsledkem je tradiční svijanská pivnice. Věříme, že se zařadí mezi nejlepší restaurace v Jablonci nad Nisou," říká Roman Havlík, ředitel Pivovaru Svijany a dodal: „Podnik zahájil provoz na začátku letošního února a už teď vidíme, že se těší velkému zájmu. Během prvních tří dnů od otevření se zde vytočilo dva tisíce našich piv."

Původní rozpočet museli navýšit

Proinvestovanou částku schvalovalo i poslední zastupitelstvo města. Skutečně proinvestovaná částka za rekonstrukci nové restaurace činila celkem 5.866.121 korun. Původní rozpočet byl přitom o 120 tisíc korun nižší. Z materiálů, které měli zastupitelé na stole vyplývá, že na subdodávkách se sice ušetřilo 244 tisíc korun, ale odsouhlasené stavebně technicky nutné vícepráce byly ve výši 364 tisíc korun. Tím byl i původní rozpočet překročen.

Mimo výše uvedenou prostavěnou částku investovala společnost Pivovar Svijany a společnost Franko & Lukas do pivního hospodářství, vybavení interiéru, kuchyně, zázemí personálu a nezbytného vybavení restaurace částku ve výši 6,8 milionu korun.

Nová pivnice navazuje na koncept svijanských značkových restaurací. Architektonicky se na proměně podílelo studio Vaxo, jehož rukopis nese i nedávno znovuotevřená svijanská pivnice v Praze U Rokytky. Na ploše 298 metrů čtverečních je k dispozici 96 míst k sezení a výčep nabídne 7 stálých piv z Pivovaru Svijany.

„I když bychom rádi v Jablonci vytvořili svijanskou tankovnu, z prostorových důvodů to zde nebylo možné. Abychom uspokojili chuťové buňky našich příznivců, nainstalovali jsme do podniku alespoň pípu s největším počtem kohoutů v regionu. Věříme, že díky široké nabídce si tu přijde na své opravdu každý," říká Roman Havlík. Ostatně během prvního měsíce fungování se už zákazníci mohli přesvědčit o kvalitě piva tohoto českého regionálního pivovaru.

Restaurace Radnice se zaměřuje na českou kuchyni s důrazem na kvalitu surovin. „Ty odebíráme především od lokálních dodavatelů," říká Luke Karaqi, provozovatel podniku a doplňuje: „Zákazníci k nám mohou přijít téměř v kteroukoliv denní dobu. Ve všední dny otvíráme už v sedm hodin ráno a připravujeme snídaně, v poledne je pro hosty připravené denní menu za zvýhodněné ceny a samozřejmě nechybí ani stálý jídelní lístek. Jídla se snažíme téměř denně obměňovat a stále tak naše hosty překvapovat."

Spokojenost není pouze na straně města a nájemce. Jídlo i pití si chválí i dosavadní hosté. „Jsem rád, že je opět otevřeno. Chodím sem především na oběd. Doufám, že v létě bude zase fungovat i zahrádka. Ta mi tu loni chyběla," řekl Ladislav z Jablonce.

Autor: Jan Žíla

2.3.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Dub ze Zásady sbírá hlasy, zatím ale málo

Zásada - Dub ze Zásady soutěží v republikovém finále ankety Strom roku 2016. Ve středu 27. července měl jen 27 hlasů, vedoucí strom 327!

Rádi houbaříte? Pozor na zákony o lesích

Liberecko - Zkracujete si cestu na své oblíbené houbařské místo i za cedulí se zákazem vjezdu? Hulákáte radostí při nalezení kdejaké babky? Oslavíte rekordní úlovek cigárkem? Nebo někde „zapomenete" petku od minerálky?

Zklamaní zemědělci. Řepky je méně, než se čekalo

Liberec - V Libereckém kraji začali zemědělci sklízet řepku, na hektar zatím dává v průměru 3,3 tuny. Výnosy jsou zklamáním, počítalo se aspoň se čtyři tunami.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.